ePlaneta

Veštačka inteligencija može i muziku da stvara

Da li se radilo o velikim kompanijama ili istraživačima oni pokušavaju da urade jedno: da li mašine mogu da stvaraju muziku, koristeći veštačku inteligenciju kao neuronsku mrežu koja u sebi sadrži katalog već stvorene muzike? Ali ako mašine mogu da stvaraju muziku šta to znači za profesionalne muzičare?

Mahdavi kaže: „Da li bi mogao da pritisneš dugme i napišeš simfoniju? Dugme već postoji.“

PCPress.rs Image

Siavash Mahdavi, izvršni direktor AI Music, odlučio se da istraži kombinacija veštačke inteligencije i muzike. Njegova kompanija se bazira na stvaranju  AI muzike i ima udeo u Abbey Road Red , sturtup muzičkom studiju. U Americi postoji startup Teachstars Music, koga delimično finansira Sony Music i Warner Music Group. Teachers Music sarađuje sa još dva startup-a Amper Music i Popgun.

Ako posetimo Jukedeck website, postoje opcije za žanr, raspoloženje, tempo, instrumente i na taj način možemo napraviti pesmu. Amper Music nudi sličnu uslugu. Ovde se ne radi o stvaranju hitova već o mogućnosti stvaranja “produkcijske muzike” koja se može koristiti kao soundtrack, YouTube klipove, video igre i korporacijske prezentacije.

Pročitajte i:  AI mapira 3D prostor pomoću 2D kamera 

Na Jukedeck sajtu možeš da staviš “prava” na svoje delo i da prodaješ svoju muziku po određenoj ceni. Muzika koju pravi veštačka inteligencija nije ni blizu da postane hit, ali to nije ni poenta. Mnogi se neće žaliti na takvu vrstu muzike isto kao što se 95% ljudi ne žali na muziku iz lifta.

Kompanije AI muzike trenutno rade na tome da naprave alatku koja će izmeniti postojeće pesme. Na primer, može se neprimentno izmeniti tempo da se podudara sa nečijim načinom hoda. Kod australijskog Popgun-a veštačka inteligencija se ponaša kao dete. Zove se Alisa, odsvirate joj par nota i ona ih posle odsvira vama.

Možete da eksperimentišete sa veštačkom inteligencijom već sad, ovo su neki od sajtova:

Jukedeck, možete ga posetiti i jednostavno staviti svoj input i napraviti muziku po želji.

Al Duet, lansirao ga je Google ove godine. Odsviraš svoju muziku AI ti uzvrati svojim notama.

Scape, Brian Eno je jedan od kreatora ove aplikacije, pravite sami svoj soundtrack sa AI.

Pročitajte i:  Komentar: Reset PC industrije

Humptap Music, analizira tvoj glas i na osnovu toga kreira muziku koja će ga ispratiti.

Weav Run, prilagođava se vašem hodu.

Izvor: TheGuardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,