Banka Engleske: AI neće dovesti do gubitka posla

Andrew Bailey, guverner Banke Engleske, odbacio je strahove da će veštačka inteligencija dovesti do široko rasprostranjene nezaposlenosti.

PCPress.rs Image


„Ja sam ekonomski istoričar, pre nego što sam postao centralni bankar. Ekonomije se prilagođavaju, poslovi se prilagođavaju, a mi učimo da radimo sa tim. I mislim da ljudi sa mašinama imaju bolji rezultat nego same mašine“, rekao je Bailey za BBC.

Baileyevi komentari dolaze pošto najnovija ekonomska procena pokazuje da se očekuje da će kompanije u Velikoj Britaniji koje ulažu u veštačku inteligenciju ostvariti dobitke u efikasnosti i rezultatima. Očekuje se da će korišćenje veštačke inteligencije obezbediti prednost produktivnosti u više sektora.

Međutim, baronica Stowell iz Doma lordova je upozorila da Velika Britanija rizikuje da „propusti zlatnu groznicu veštačke inteligencije“ ako ne reaguje brzo.

Izveštaj Komiteta za Komunikacije i digital usavršio je velike jezičke modele i alate kao što je ChatGPT. Izveštaj je pozvao na ažuriranje zakona o autorskim pravima i apelovao na vladu da pruži jasnoću o regulaciji veštačke inteligencije – upozorenje da bi previše moglo da ometa razvoj AI u zemlji.

Pročitajte i:  Microsoft u saradnji sa novinskom agencijom Semafor na projektu za AI

Čini se da se i Bailey i odbor lordova slažu da bi fokus trebalo da bude na iskorištavanju prednosti veštačke inteligencije uz upravljanje legitimnim rizicima. Industrija finansijskih usluga takođe može imati koristi od odgovornog usvajanja AI.

„Generativna AI donosi potencijalno uzbudljive prednosti za finansijske institucije. Kada je u pitanju borba protiv finansijskog kriminala, na primer, veštačka inteligencija može da poboljša tačnost i brzinu otkrivanja analizom velikih skupova podataka“, rekao je dr Henry Balani, šef sektora za industriju i regulatorne poslove u Encompass Corporation.

Balani je, međutim, naglasio da su ključne uloge poput analitičara Upoznaj svog klijenta (KYC) za sada nezamenljive. „Umesto toga će ubrzati postojeće procese i povećati rad analitičara, osnažujući ih da brže i sveobuhvatnije otkriju rizik od finansijskog kriminala“, dodao je on.

„Maksimalna vrednost generativne veštačke inteligencije može se ostvariti samo ako su banke i finansijske institucije već postavile robusne digitalne i automatizovane procese za optimizaciju kvaliteta prikupljenih podataka i pružanje dubljeg uvida u klijente. Time što će sada dati prioritet, banke će biti dobro opremljene da iskoriste prednosti ove nove tehnologije dok ona nastavlja da se razvija i sazreva.”

Pročitajte i:  Honor Magic6 Pro: Kad AI napravi fotografiju u savršenom trenutku

Prošlog meseca, istraživanje EXL-a pokazalo je da je oko 89 odsto osiguravajućih i bankarskih firmi u Velikoj Britaniji uvelo AI rešenja tokom prošle godine. Međutim, problemi sa optimizacijom podataka često ometaju njihove prednosti.

Izvor: artificialintelligence-news.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *