BIZIT 2022

Veštačka inteligencija rešava Rubikovu kocku za jednu sekundu

DeepCubeA je sistem razvijen na Irvine Univerzitetu iz Kalifornije i on upotrebljava veštačku inteligenciju za rešavanje 3D zagonetki, bez pomoći čoveka. Najbolja demonstracija njegove snage, brzine i efikasnosti je rešavanje Rubikove kocke.

PCPress.rs Image

Nakon procesa mašinskog učenja, sistem je testiran rešavanjem 1000 slučajno „rasturenih“ Rubikovih kocki. One su rešene bez greške (procenat uspešnosti je 100 odsto), a najefikasnije rešenje sa najmanjim brojem neophodnih poteza je pronađeno u 60,3 odsto slučajeva. U proseku, za rešavanje je bilo potrebno napraviti 28 poteza, što je skoro duplo manje od minimalnog broja poteza koje prave ljudi (50 poteza), a prosečno vreme rešavanja bilo je samo 1.2 sekunde.

Iako ovo zvuči veoma brzo, moramo da napomenemo da postoje i drugi sistemi koji su brže završavali ovaj posao, kao na primer robot koji je to uspeo da obavi za samo 0.38 sekundi. Ali razlika između njih i DeepCubeA je u tome što su oni bili specijalno dizajnirani za taj posao i što su sprovodili algoritme koje je napisao čovek, a DeepCubeA koristi veštačku inteligenciju za taj posao. Rešenje koje je upotrebljeno koristi simobličko, matematičko i apstraktno razmišljanje, kako bi se rešio ovaj problem, koji je zbog treće dimenzije znatno komplikovaniji od recimo, šahovskih mečeva.

Pročitajte i:  Naučnici sa Harvarda grade multimodalni sistem veštačke inteligencije za predviđanje 14 vrsta raka

Zahvaljujući tome, DeepCubeA je visoko adaptabilni sistem koji može da se upotrebi za najrazličitije zadatke, kao što su rešavanje kompleksnih naučnih, matematičkih i inženjerskih projekata. Uostalom, koliki je potencijal govori i činjenica da Rubikova kocka sa 3 x 3 x 3 stranice ima oko 43 kvintiliona kombinacija, pa slučajni odabir određenog niza poteza sigurno neće dovesti do rešavanja.

Izvor: Gizmondo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,