BIZIT plus

Veštačka inteligencija rešava Rubikovu kocku za jednu sekundu

DeepCubeA je sistem razvijen na Irvine Univerzitetu iz Kalifornije i on upotrebljava veštačku inteligenciju za rešavanje 3D zagonetki, bez pomoći čoveka. Najbolja demonstracija njegove snage, brzine i efikasnosti je rešavanje Rubikove kocke.

PCPress.rs Image

Nakon procesa mašinskog učenja, sistem je testiran rešavanjem 1000 slučajno „rasturenih“ Rubikovih kocki. One su rešene bez greške (procenat uspešnosti je 100 odsto), a najefikasnije rešenje sa najmanjim brojem neophodnih poteza je pronađeno u 60,3 odsto slučajeva. U proseku, za rešavanje je bilo potrebno napraviti 28 poteza, što je skoro duplo manje od minimalnog broja poteza koje prave ljudi (50 poteza), a prosečno vreme rešavanja bilo je samo 1.2 sekunde.

Iako ovo zvuči veoma brzo, moramo da napomenemo da postoje i drugi sistemi koji su brže završavali ovaj posao, kao na primer robot koji je to uspeo da obavi za samo 0.38 sekundi. Ali razlika između njih i DeepCubeA je u tome što su oni bili specijalno dizajnirani za taj posao i što su sprovodili algoritme koje je napisao čovek, a DeepCubeA koristi veštačku inteligenciju za taj posao. Rešenje koje je upotrebljeno koristi simobličko, matematičko i apstraktno razmišljanje, kako bi se rešio ovaj problem, koji je zbog treće dimenzije znatno komplikovaniji od recimo, šahovskih mečeva.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Kakvu budućnost nam oblikuje veštačka inteligencija

Zahvaljujući tome, DeepCubeA je visoko adaptabilni sistem koji može da se upotrebi za najrazličitije zadatke, kao što su rešavanje kompleksnih naučnih, matematičkih i inženjerskih projekata. Uostalom, koliki je potencijal govori i činjenica da Rubikova kocka sa 3 x 3 x 3 stranice ima oko 43 kvintiliona kombinacija, pa slučajni odabir određenog niza poteza sigurno neće dovesti do rešavanja.

Izvor: Gizmondo

Facebook komentari: