Veštačka koža oseća pritisak, temperaturu, vlažnost

Istraživači sa Univerziteta u Gracu u Austriji napravili su veštačku kožu koja je osetljivija od vrha prsta. Koža sadrži 2.000 senzora po kvadratnom milimetru, a istraživači su je dizajnirali da oseti vlažnost, temperaturu i pritisak, baš kao i ljudska koža.

PCPress.rs Image

Sićušni senzori unutar materijala kože sastoje se od hidrogelnog jezgra i piezoelektrične školjke od cink oksida. Hidrogel se širi ili skuplja u zavisnosti od temperature i kada apsorbuje vlagu. Pritisak takođe može uticati na školjku od cink oksida, a ove promene dovode do električnog naboja, čineći osnovu senzorske tehnologije. Materijal bi mogao da bude komponenta naprednih protetskih uređaja koji svojim korisnicima omogućavaju da realnije iskuse svoje okruženje.

Naša koža je čulno čudo, koje nam pruža informacije o brojnim parametrima koji odražavaju našu okolinu, od temperature i vlažnosti do fizičkih stimulansa, a sve istovremeno štiti naša unutrašnja tkiva. Ovu osetljivost je teško oponašati na veštačkoj koži, ali ako proteze žele da obezbede veću funkcionalnost za svoje korisnike, onda se takve karakteristike moraju razviti. Ova nova tehnologija je utrla put. Ključ je velika gustina malih senzora koji obezbeđuju istovremene informacije o temperaturi, vlažnosti i pritisku, sve dok se uklapaju u izuzetno tanku strukturu.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Sićušni pojedinačni senzori se sastoje od hidrogelnog jezgra. Hidrogel može promeniti veličinu i oblik kao odgovor na vlagu, temperaturu ili fizičke stimuluse. Ovo utiče na piezoelektričnu školjku od cink oksida koja okružuje hidrogel, stvarajući električni naboj koji daje informacije o izmerenim parametrima.

Rezultirajuća e-koža može nadmašiti našu sopstvenu kožu u smislu otkrivanja malih objekata. Ljudska koža može da otkrije predmete veličine približno 1 kvadratni milimetar, dok ova veštačka koža može da otkrije one koji su i do hiljadu puta manji.

Veštačka koža je takođe tanja od naše. Debljina ljudske epiderme je približno 0,03-2 milimetra.

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,