Veštački jezik koji razlikuje pravi viski od lažnog

Naučnici su predstavili javnosti veštački „jezik“ koji prepoznaje suptilne razlike između različitih vrsta viskija, a mogao bi doprineti borbi protiv trgovine alkoholom, piše CNN.

PCPress.rs Image

Stručnjaci sa univerziteta u Glazgovu i Strathclyde u Škotskoj razvili su minijaturni uređaj (tester) od zlata i aluminijuma koji meri apsorpciju svetlosti kada je potopljen u različite vrste viskija. Štaviše, uspeva da razlikuje iste vrste viskija koji su starili u različitim buradima.

U studiji, objavljenoj u časopisu Nanoscale, stoji da je istraživački tim koristeći subatomske deliće zlata i aluminijuma stvorio receptore ukusa koji su 500 puta manji nego ljudski. Analiza rezultata omogućila je naučnicima da identifikuju uzorke 12 godina starog viskija (Glenfiddich) i flaše 18-godišnje sorte sa više od 99% tačnosti. „Nazvali smo ga veštačkim jezikom jer se ponaša slično ljudskom. Poput ljudi, on uspeva da identifikuje pojedine hemikalije zbog kojih je kafa drugačijeg ukusa od soka od jabuka, ali može lako razlikovati i složenije hemijske kombinacije kao što su ove“, rekao je inženjer sa glazgovskog univerziteta Alasdair Clark.

Pojasnio je da oni nisu prvi istraživači koji su kreirali veštački jezik, ali su prvi napravili jedinstven jezik koji koristi dve različite vrste metalnih testera, a one pružaju više informacija o ukusu svakog uzorka i omogućuju brži i precizniji odgovor. Naglasio je da veštački jezik može da se koristiti za kontrolu kvaliteta i u suzbijanju ilegalne trgovine alkoholom, posebno kada su u pitanju vrlo skupe boce starog viskija, te bi mogao da se koristi i pri ispitivanju bilo koje tečnosti i  hrane, kontrole njenog kvaliteta i bezbednosti.

Prošle godine je jedna kompanija laboratorijskim ispitivanjima utvrdila da je od 55 flaša „retkog“ škotskog viskija kupljenih na sekundarnom tržištu, 21 bila lažna. Da je bila originalna, vrednost bi im dosegla oko 690.000 evra. Anabel Mikl, predsednica društva stručnjaka za viski Keepers of the Quaich, kaže da industrija pozdravlja novu tehnologiju. Ona i njene kolege mogu razlikovati pravi viski od lažnog, ali tehnologija itekako može da ubrza i pojeftiniti proveru, piše N1.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,