Video igre i edukacija: Naukom i zabavom do virtuelne bašte

Svašta nas čeka u bogatom svetu video igara, pa je sve više onih koji ukazuju na edukativne potencijale. Programeri i botaničari već rade na simulaciji koja bi zainteresovane mogla da nauči o životu biljaka.

PCPress.rs Image

Video igra Everybody’s Gone to the Rapture igrača vodi u seoce po imenu Yaughton, u prostor koji obiluje različitim divljim i pitomim biljkama. Roditelji odavno brinu da im deca provode previše vremena ispred ekrana, uskraćeni za zelenilo, a u doba pandemije i karantina ta briga je dobila nove dimenzije – sve generacije još više zavise od svojih uređaja i malih i velikih ekrana. Ova igra je negde na pola puta, pa se kroz ekran gleda u zelenilo, a tu su i informacije o biljkama koje se u svakodnevnom životu obično ne viđaju. Budući da je jedan od ciljeva i edukacija, biljke izgledaju uverljivo, jer se vodilo računa o detaljima.

Eksperti ističu da su moderne igre bogate florom i faunom, ali se biljke obično doživljavaju kao dekoracija, pa ne bude veće interesovanje. Oko biljaka se jedino vrte igre sa virtuelnim farmama, a te igre se opet koncentrišu na pšenicu i kukuruz. Digitalni umetnici bi to mogli da promene, i da kreiraju realistične biljke koje se u igri uverljivo pomiču sa kretanjem vetra. Problem je u tome što bi takve igre bile skupe, a malo je verovatno da će ljubitelji video igra početi masovno da biraju sadržaje koji su na prvom mestu edukativni.

Pročitajte i:  Epic poklanja ovu uzbudljivu igru

Ovakve igre bi ipak mogle da budu korisne, pa da, na primer, pruže lekcije o otrovnim i jestivim gljivama ili lekovitim biljkama, i tako ono što se najčešće prenosilo s kolena na koleno dovedu u svet igara. Možda se u nekom trenutku pojavi i Plant Go, igra u kojoj bi se umesto pokemona jurile korisne trave.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,