Viper: Nova generacija rovera leti na Mesec

Misija Artemis je veliki poduhvat agencije NASA, akcija koja će astronaute dovesti na Mesec po prvi put od 1972. godine. Kompanije širom sveta rade na novim roverima, a Viper je jedan od naprednijih.

PCPress.rs Image

Viper je skraćenica od Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, a radi se o roveru koji bi na Mesec trebalo da sleti 2024. godine. Odmah nakon spuštanja bi trebalo da se zaputi ka južnom polu, a cilj mu je potraga za ledom. Opremljen je najnovijim instrumentima koji će mu poslužiti da detektuje zamrznutu tečnost ispod površine, te da pronalaske unese u mapu. Voda je osnovni uslov za uspešno sprovođenje budućih misija na Mesecu.

PCPress.rs Image

Novi rover je veličine prosečnog vozila za golf terene i teži 430 kilograma. Opremljen je sa tri spektrometra koji mogu da detektuju prisustvo promenljivih materija, poput vode koja lako prelazi iz tečnog u čvrsto ili gasovito stanje. Tu je i bušilica dugačka jedan metar koja služi za iskopavanje uzoraka koji će sasvim sigurno oblikovati budućnost narednih misija.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Viper nije jedini rover koji bi mogao da dođe do Meseca – tu su i rešenja poput Rashid rovera iz Mohammed Bin Rashid Space centra, indijskog Chandrayaan-3, te drugih koji su već stigli do Zemljinog satelita.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,