Virtuelna flertujuća sekretarica izazvala kontroverze

Kineska IT kompanija iQiyi bila je prinuđena da ukloni svoju flertujuću virtuelnu sekretaricu nakon žalbi da predstavlja žene kao seksualne objekte.

virtuelna sekretarica seksi skinuta VR headset kina program

Virtuelna sekretarica pod imenom Vivi stvorena je kako bi bila deo novog VR seta koji treba da izbaci ova kompanija čiji je vlasnik search gigant Baidu. Sekretarica je imala mogućnost da predlaže filmove i video-igre, ali i da flertuje i izazovno pleše. Ona je inicijalno zamišljena kao devojka i lična sekretarica vlasnika VR aparata.

Zamišljeno je da prepoznaje raspoloženje na osnovu tehnologije za prepoznavanje emocija. Iako je Vivi još uvek u beta fazi, internetom se proširila vest kako je moguće dodirivanje sekretarice na neprimeren način. Otkriveno je da su korisnici praktično imali odnos dominantnog gazde i sekretarice.

Ovaj način seksualizacije avatara u programu došlo je do medija u Kini koji su kritikovali iQiyi zbog načina na koji se prezentuju žene. Kako bi smirili loš PR oglasila se kompanija i objasnila da je Vivi “skinuta” radi modifikovanja:

iQiyi je primetio problem koji su istakli mediji i već je ugasio program radi daljih modifikacija. Želimo da se izvinimo zbog zabrinutosti koje su istaknute.”

Pročitajte i:  Tesla traži od dobavljača da izbegavaju Kinu 

Interesantno je da ovo nije prvi slučaj gde su IT kompanije optužene za šovinizam. Druge kompanije koje imaju virtuelne asistente takođe imaju ženske sekretarice, bez mogućnosti da se bira njihov pol. Vivi je bila kap koja je prelila čašu impliciranjem da je iQiyi VR headset namenjen samo strejt muškarcima (i gay ženama?).

Sve i da postoji mogućnost biranja pola seksualno slobodne sekretarice, Baidu je definitivno napravio grešku u proceni kad je odobrio iQiyi-u ovaj pristup predstavljanja sekretara. Jedina uteha je da sad više ljudi zna za njihov proizvod koji će imati sigurno veću pažnju medija kad izađe u prodaju.

Izvor: The Wall Street Journal

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,