Virus napao – odlaže li se naredni iPhone?

Apple se ponosi sigurnosnim procedurama prilikom proizvodnje iPhone telefona, ali se to po svemu sudeći ne može reći za njihove kooperante koji proizvode delove za ovaj telefon. Proizvođač čipova TSMC (Taiwan Semicondutor Manufacturing Company) je napadnut krajem prošle nedelje, što ga je nateralo da privremeno zaustavi proizvodnju u nekoliko fabrika. Iako je ova vest potvrđena od strane TSMC-a, još uvek nije poznato da li su u pitanju fabrike koje proizvode procesore za iPhone.

PCPress.rs Image

Ukoliko se ispostavi da je napad virusom znatnijih razmera, to bi moglo da ima veliki uticaj na proizvodnju novog modela iPhone-a čiji početak prodaje se očekuje tokom jeseni, pošto je TSMC najvažniji Apple-ov partner u toj sferi. Prekid proizvodnje i lanca snabdevanja u ovako kritičnom momentu mogao bi da se odrazi na dostupnost novih iPhone-a pred sezonu novogodišnjih i božićnih praznika, kada se tradicionalno očekuje najveća prodaja.

Čak i u slučaju da nisu pogođene fabrike koje proizvode procesore za iPhone, ovaj zastoj će se ozbiljno odraziti na poslovanje TSMC-a. Kao najveća nezavisna kompanija za proizvodnju čipova na svetu, prošle godine ostvarila je profit od 11.6 milijardi USD i ima partnerstva sa mnogobrojnim tehnološkim kompanijama širom sveta.

Pročitajte i:  Apple u 2024. godini planira da poveća kupovinu 3 nm čipova za 50 procenata

Za sada nije poznato kako se virus pojavio u TSMC-ovim fabrikama, ali iz kompanije su rekli da nije u pitanju hakerski napad.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,