BIZIT plus

Vlada Francuske želi svoju aplikaciju za razmenu poruka

Koliko god aplikacije za razmenu poruka tvrde da su bezbedne ovih dana, činjenica da ih privatne kompanije poseduju za određene grupe, kao što su preduzeća ili vlade, može biti malo zabrinjavajuća, jer praktično prepuštate nekome drugom da kontroliše vaše informacije i bezbednost. Zbog toga nije iznenađujuće što je Francuska najavila da će napraviti sopstvenu aplikaciju za razmenu poruka osiguranu enkripcijom, piše Wccftech.

PCPress.rs Image

Do sada ovaj tip tehnologije nije bio ograničen na granice jedne zemlje, a država će kreirati i testirati aplikaciju za razmenu poruka namenjenu za vldinu komunikaciju. U fazi testiranja je oko 20 zvaničnika i vrhovnih državnih službenika koji testiraju ovu aplikaciju. Kada prođe kroz ove provere i testove, francuska vlada bi mogla da traži obavezno korišćenje ove aplikacije za komunikaciju od svih zvaničnika do leta. Reuters je objavio da je aplikacija koju je stvorio državni developer zasnovan na „besplatnom kodu koji se nalazi na Internetu“, a vlada bi na kraju mogla da predstavi i omogući aplikaciju svim svojim građanima. Zemlja bi zaista mogla da preuzme vodeću ulogu, napravi presedan i postavi uzor koji bi drugi mogli da slede. 

Pročitajte i:  Samsung lansira aplikaciju za pomoć ljudima sa govornim poremećajima

Ovaj potez takođe znači da će francuska vlada izbaciti iz upotrebe druge aplikacije za razmenu poruka kao što je Telegram (koji je nedavno zabranjen u Rusiji), WhatsApp i Signal. Prema rečima vladinih zvaničnika, ove aplikacije nikada nisu korišćene za strateške ili poverljive komunikacije. Umesto toga, koriste se za logističke i tehničke informacije, ali navode da to i dalje može privući neželjenu pažnju, kao što je na primer planiranje logistike za posetu prve dame zoološkom vrtu. Vlada je takođe izrazila zabrinutost oko potencijalnog kršenja poverljivosti u slučaju ako su podaci uskladišteni u drugoj zemlji. 

Vest dolazi u vreme kada vlasnik Facebook-ovog Messenger-a i WhatsApp-a prolazi kroz javni skandal vezan upravo za neovlašćeno deljenje podataka korisnika i nakon što je Telegram izgubio skoro 15 miliona korisnika u Rusiji, nakon što je odbio da preda enkripcijske ključeve ruskoj obaveštajnoj službi. 

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: