BIZIT plus

Facebook pred Kongresom: Predložene nove mere zaštite bezbednosti

Nakon dva dana saslušanja još uvek se na zna koje izašao kao pobednik – Mark Zuckerberg ili američki senatori. Odgovor će zavisiti od sprovođenja predloženih mera koje će ograničiti slobodu raspolaganja podacima korisnika.

PCPress.rs Image

I dok je Facebook CEO lako izlazio na kraj sa neupućenim senatorima, oni koji su bili pripremljeni za ispitivanje su postavljali veoma neugodna pitanja. Kao rezulata ispitivanja, senatorka Amy Klobučar i senator John Kennedy predstaviće predlog zakona čija je uloga efikasnija zaštita privatnih online podataka korisnika. Ovaj zakon bi trebalo da korisnicima da mogućnost da onemoguće drugim stranama da koriste njihove podatke. Jasno je da bi takva mogućnost bila smrtna presuda za Facebook, jer niko ne želi da deli svoje lične podatke sa oglašivačima. Iako ovo deluje kao revolucionaran potez, to je samo jedna stavka u zakonu.

Da li bi zakon o zaštiti privatnosti promenio način koriščćenja internet servisa?

Predloženi zakon bi se fokusirao na nekoliko bitnih stvari, sa fokusom na mogućnost odlučivanja o deljenju informacija. Više se ne bi podrazumevalo da korišćenjem besplatnog servisa dajete saglasnost da se kompanija služi vašim podacima. Tekst “Uslovi korišćenja” koji niko nikad nije pročitao zbog namerno komplikovano napisanog teksta bi morao da se napiše “razumljivim jezikom”. Poenta je da bude jasno šta korisnik dobija i gubi korišćenjem određene online usluge.

Pročitajte i:  Evropska komisija prekršila pravila EU o privatnosti korišćenjem Microsoft-ovog softvera

Zakon bi dozvoljavao korisnicima da imaju mogućnost da vide koje su njihove informacije iskorišćene i u koje svrhe. To bi značilo da bi Facebook morao da pruži informacije koje predstavljaju srž njegovog poslovanja. Ne sumnjamo da oni smatraju da je to odavanje poslovnih tajni, što je besmisleno jer se pri tom poslovanju koriste tuđi lični podaci.

Naredna važna stavka koja se traži je da ukoliko bezbednosnog incidenta korisnici moraju da budu u roku od 72 sata upozoreni da su njihovi podaci kompromitovani. U tom slučaju bi moralo da se korisnicima ponudi opcija na koji način da se sačuvaju od zloupotreba. 

Kako se proveo Mark Zuckerberg na saslušanju

Senatorka Klobučar je trenutno stanje ocenila kao “Divlji zapad” gde ne postoje pravila koja bi uredila trenutno haotično stanje. Trgovina ličnim podacima je izuzetno problematična zbog manipulacija, a prosto je neverovatno da kompanije zarađuju milijarde na tuđoj privatnosti, a da ne postoji nikakav zakon koji tu oblast uređuje efikasno. Senator Kennedy je imao jedno od interesantnijih obraćanja Marku Zuckerbergu:

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Gospodine Zuckerberg, dolazim u miru. Ne želim da glasam za regulaciju Facebooka, ali tako mi Boga, to ću uraditi. Ustvari dosta toga zavisi od vas. Malo sam razočaran današnjim saslušanjem. Čini mi se da se ne razumemo.

To je bio samo početak obraćanja bez uvijanja koje sigurno nije prijalo vlasniku Facebooka:

Vaši “Uslovi korišćenja” su bezvezve. Jedina uloga tog teksta je da Facebook zaštiti svoju zadnjicu, a ne da informiše korisnike o njihovim pravima. Vi to znate i mi to znamo. Predlažem vam da kad se vratite kući sednete i ponovo napišete taj tekst.

Da li će doći do velikih promena u radu Facebooka?

Iako su ovo stvari koje bi trebalo da se podrazuvaju, praksa je pokazala da su prava korisnika poslednja rupa na svirali velikih kompanija koje žive od preprodaje ličnih podataka. Kako u Americi sve zavisi od lobiranja i interesa u Senatu, proces donošenja zakona je veoma komplikovan. Ukoliko se pokaže da Zuckerberg ima moćne savetnike, može se desiti da ovaj zakon nikad ne ugleda svetlost dana. Iskreno se nadamo da će u ovom slučaju Mark Zuckerberg biti poražen. Pitanje zloupotrebe privatnosti je izuzetno važno pitanje za sistem koji se zasniva na korišćenju interneta i njegovih servisa.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Kolike su šanse da se nešto promeni? Akcije Facebooka su skočile dok je CEO Mark Zuckerberg davao iskaz, što nije previše ohrabrujuć podatak za sve one koji su se ponadali da će Facebook biti srušen. Neće ova Zuckerberg propasti, ali ako je bar malo uzdrman, svestan činjenice da nešto mora da se menja, onda je to mala pobeda koja daje nadu. Ukoliko ste među onima koji su odustali od Marka, spremili smo vam najbolje Facebook alternative

Izvor: The Verge

Facebook komentari: