Vlada Portugala zabranila 5G opremu koja potiče van EU

Državni savet za sajber bezbednost upozorio je na „visok rizik“ za lokalne mreže od dobavljača koji nisu sa Zapada.

PCPress.rs Image

Navodni rizik za bezbednost bežičnih mreža u Portugalu

Portugal bi mogao da bude najnovija zemlja koja je efikasno zabranila Huawei i druge kineske firme da učestvuju u izgradnji njegove 5G mreže. Prema izveštajima, vlada Portugala je preporučila da se lokalnim operaterima zabrani da nabavljaju 5G opremu od dobavljača van Evropske unije. Odnosno, zabrana bi važila i za zemlje koje nisu deo Severnoatlantskog pakta (NATO) ili Organizacije za ekonomsku saradnju operacije i razvoj (OCED).

U saopštenju portugalskog Višeg saveta za sajber bezbednost, vlada je navela da firme van tih jurisdikcija predstavljaju „visok rizik“ po bezbednost bežičnih mreža u Portugalu. U dokumentu se nije posebno pominjao Huawei. Međutim, Kina nije članica NATO-a, OCED-a i EU. Zatim, kompanija bi zajedno sa drugim kineskim dobavljačima kao što je ZTE, praktično bila isključena iz učešća u portugalskim 5G mrežama. Ostaje da se vidi da li će vlada usvojiti preporuku Saveta bezbednosti.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

„Huawei nema prethodna saznanja o ovim navodima i nije konsultovan“. „Tokom protekle dve decenije, Huawei je radio sa portugalskim operaterima na izgradnji bežičnih mreža. Takođe, kompanija nastoji u pružanju kvalitetnih usluga koje će povezati milione ljudi. Nastavićemo da poštujemo sve važeće zakone i propise i služimo portugalskim klijentima i partnerima koji se oslanjaju na naše proizvode i usluge”, naveo je portparol kompanije.

Zabrana kineskim kompanijama da učestvuju u implementaciji 5G mreža bila bi nagli preokret za Portugal. Portugal godinama ima dobre odnose sa istočnoazijskom supersilom. Prema izveštajima, Portugal je bio jedan od najvećih primalaca kineskih investicija po glavi stanovnika poslednjih godina.

Altice Portugal je najveći bežični operater u Portugalu. Kompanija je potpisala ugovor 2018.godine prema kojem koristi Huawei opremu za implementaciju 5G mreže.

Ukoliko Portugal uvede zabranu, pridružiće se Kanadi i nekolicini drugih evropskih zemalja koje su nedavno zabranile kompaniji da učestvuje u razvoju 5G mreža. Među tim zemljama su Danska, Švedska, Estonija, Letonija i Litvanija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,