Vlada Švajcarske ulaže u projekat “Tehnopark Srbija 2“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge potpisali su danas, 27. decembra, u Naučno tehnološkom parku Memorandum o razumevanju Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske o implementaciji projekta “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

PCPress.rs Image
Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević i Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, NJ.E. Filip Ge

Vlada Švajcarske doniraće u naredne četiri godine 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”. Ministar je izrazio zahvalnost Vladi Švajcarske i rekao da mu je izuzetno drago što ima priliku da u ime Vlade Republike Srbije potpiše ovaj Memorandum kojim će biti unapređeni uslovi za dalji razvoj mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Šarčević je ocenio da Naučno tehnološki park u Beogradu dobro funkcioniše i da ima značajnu ulogu u podsticanju inovacija i unapređenju preduzetništva. „Što se tiče razvoja ostalih naučno-tehnoloških parkova u Republici Srbiji, tu smo napravili izuzetan iskorak: gradimo naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu i Nišu, uz dodatne objekte za NTP Čačak i NTP Beograd. Očekujemo da tehnološki parkovi u ovim gradovima budu uspešni kao ovaj na Zvezdari i zato nam je tako značajna ova podrška švajcarske vlade – kako bi što pre postigli taj efekat“, rekao je ministar.

Pročitajte i:  Startap klinika: Pošto dobra Prodaja?
PCPress.rs Image
S leva na desno: pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Saša Lazović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, NJ.E. ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji Philippe Guex i zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Priska Depnering

Cilj projekta je unapređenje konkurentnosti i povećanje izvoza visokotehnoloških kompanija iz Srbije. Projekat se nadograđuje na prethodni, finansiran takođe od švajcarske vlade, uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji – Naučno-tehnološki park Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija. Članice kompanije Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, samo su u prethodnoj godini prihodovale 20 miliona evra, dok je ostvaren izvoz u vrednosti od 10,5 miliona evra. U okviru projekta „Naučno-tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“, kojim je Vlada Švajcarske Federacije prethodno podržala osnivanje i razvoj prvog tehnoparka u Srbiji, u NTP Beograd je obučeno 400 potencijalnih preduzetnika, 2.000 studenata je animirano za tehnopreduzetništvo, opremljena je i osposobljena za rad 3D Inovaciona laboratorija i razvijen je poslovni model za uspostavljanje i razvoj naučno-tehnoloških parkova i inkubatora u drugim regionima. Tokom realizacije novog projekta, zahvaljujući postignutim rezultatima, model, znanje i iskustvo NTP Beograd biće preneti u Niš i Čačak kako bi se pomogao razvoj naučno-tehnoloških parkova u ovim gradovima i kako bi se osposobili da podrže razvoj inovacija u svojim regionima. O značaju projekta govorili su ambasador Švajcarske Filip Ge i v.d direktora NTP Beograd Gordana Danilović Grković.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,