BIZIT plus

Volkswagen ugrađuje Qualcomm čipove u planove za autonomnu vožnju

Volkswagen Cariad je saopštila da će nabaviti čipove od američkog proizvođača poluprovodnika Qualcomm za razvoj softvera za autonomnu vožnju, kojim je nemački proizvođač automobila napravio okosnicu svoje buduće strategije.

PCPress.rs Image

Qualcomm će isporučiti takozvane sistem-na-čipovima (SoCs) za Cariad-ovu platformu koja ima za cilj da omogući automatizovanu vožnju do nivoa 4 standarda, u kojima automobil može da se nosi sa svim aspektima vožnje u većini okolnosti bez ljudske intervencije.

Nisu otkriveni nikakvi finansijski detalji

„Dobićemo sistem-na-čipovima (SoC) dizajnirane da omoguće funkcije potpomognute i automatizovane vožnje do nivoa 4 od kompanije Qualcomm, stručnjaka za dizajn čipova sa preko 140.000 patenata“, rekao je izvršni direktor Volkswagen-a Herbert Diess na LinkedIn-u.

„Čipovi Qualcomm -ovog Snapdragon Ride portfelja će se koristiti u svim vozilima Grupe sa unificiranom generacijom Cariad softvera počevši od sredine decenije“, dodao je Diess.

Volkswagen, najveći evropski proizvođač automobila, takođe bi proširio svoje postojeće partnerstvo sa Intel Corp MobilEie i već je u pregovorima o tome, rekao je on.

Diess je preuzeo odgovornost za Cariad upravnom odboru proizvođača automobila nakon sukoba sa predstavnicima radne snage, nazvavši ga “najambicioznijim projektom cele naše industrije da iskoristimo najrelevantnije prihode budućnosti”.

Pročitajte i:  Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 lansiran, stiže na telefone kompanija Realme, Xiaomi, Honor

Odgovarajući na izveštaje o kašnjenjima u Cariad-u, Diess je rekao da će za realizaciju projekta biti potrebna dva životna ciklusa: „Zato bih želeo da kažem kritičarima unutar grupe: bolje je raditi zajedno na napretku nego samo žaliti se.“

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,