Volkswagen ulaže 193 milijarde dolara kako bi ostvario svoje ciljeve u proizvodnji elektičnih vozila

Volkswagen planira da investira 180 milijardi eura odnosno oko (192,76 milijardi dolara) u narednih pet godina u proizvodnju baterija i operacije u Severnoj Americi.

PCPress.rs Image

Kompanija ima ambiciozne ciljeve

Kako bi dostigao cilj od 50 odsto prodaje električnih vozila (EV) širom sveta do 2030. godine, više od dve trećine petogodišnjeg investicionog budžeta je usmereno ka elektrifikaciji i digitalizaciji. To predstavlja povećanje u odnosu na petogodišnji plan koji je objavljen godinu dana ranije, a koji je obuhvatao 56 odsto ovih oblasti.”

Očekuje se da će proizvođač automobila detaljno navesti kako će i na koji način poboljšati poslovanje u svojoj softverskoj jedinici Cariad. Jedinica Cariad je osnovana pod bivšim izvršnim direktorom Herbert-om Diess-om. Međutim, jedinica je premašila budžet i zaostala za svojim ciljevima. Jedinica je pretrpela operativni gubitak od 2,1 milijardu eura u 2022.godini uz prihod od 800 miliona eura, navodi se u godišnjem izveštaju.

U najnovijem investicionom planu, 15 milijardi eura je predviđeno za fabrike baterija i sirovine. Kompanija se fokusira prvo na obezbeđivanje sirovina koje su joj potrebne, a zatim na izgradnju novih lokacija.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Član odbora Thomas Schmall rekao je da je kompanija u Evropi pokrivena sa tri fabrike za proizvodnju. On je naveo da kompanija ne žuri da sa biranjem novih lokacija. Takođe, on je najavio  prvu fabriku u Severnoj Americi u Kanadi, koja bi trebalo da počne proizvodnju 2027.godine.

Rast prihoda

Ulaganja u tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem dostići će vrhunac 2025. godine i tada će opasti, navela je kompanija. Proizvođač automobila ima ambicioznije ciljeve za elektrifikaciju od drugih rivala.

Investicione odluke su usmerene na ispunjavanje plana od 10 tačaka koji je razvio Oliver Blume nakon što je preuzeo funkciju izvršnog direktora u septembru.

Takođe, očekuje se da Volkswagen podeli rezultate vežbe “virtuelne priče o kapitalu” koju je pokrenuo Blume. Svi brendovi kompanije, od Audi-ja do Bentley-ja, su se pripremili za kotiranje na berzi. To je bio jedan deo “treninga” kako bi postali privlačniji na tržištu.

Proizvođač automobila je ovog meseca objavio optimistične izglede za narednu godinu. Nakon toga akcije kompanije su porasle. Kompanija je predvidela rast prihoda od 10 odsto do 15 odsto. Takođe, i do 14 odsto veće isporuke uprkos izazovima u lancu snabdevanja.

Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 

Volkswagen-ova marža u 2022.godini je na gornjoj granici njegove prognoze od 8,1 odsto, sa prodajom i zaradom koji su nadmašili nivoe iz 2021.godine uprkos previranjima u lancu snabdevanja.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,