Voyager 1 transportuje vaše poruke u druge solarne sisteme

Voyager 1 letelica 2017. godine slavi 40 godina od poletanja, te je NASA tim povodom organizovala online takmičenje u kojem ćete moći da pošaljete svoje poruke u kosmos. Poruka ne sme da bude duža od 60 karaktera, šalje se uz pomoć hashtag-a #MessageToVoyager na Twitter-u, Instagram-u, Facebook-u, Google+ ili Tumblr-u, a krajnji rok je 15. avgust 2017. godine. JPL, NASA i Voyager-ov tim će potom da odaberu svoje favorite, a javnost će onda moći da glasa za najbolju poruku. Pobednička poruka biće lansirana ka Voyager-u 1, a dan kasnije stići će do letelice.

PCPress.rs Image

Prvi put je lansirana, zajedno sa Voyager-om 2, 1977. godine, a cilj joj je bio da istražuje planete našeg solarnog sistema. Ostala je aktivna više nego što je bilo očekivano, te i danas šalje informacije o svojim kosmičkim putovanjima.

Voyager 1 je u međuzvezdani prostor zvanično ušao u avgustu 2012. godine, skoro 35 godina pošto je prvi put poleteo. Snimci koji su stizali sa ove letelice služili su za školske udžbenike, te dnevnu štampu, pa su tako učestvovale u oblikovanju jedne generacije.

Pročitajte i:  Google Docs će vam omogućiti da prekrivate tekst na slikama

Na ovaj način bi vaša poruka mogla da bude prvi glas sa Zemlje na koji bi mogla da naiđe neka vanzemaljska civilizacija, a koja bi mogla da pronađe našu najudaljeniju letelicu koja je sada u međuzvezdanom prostoru.

Izvor: space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,