Računari i Galaksija

Vreme je da napustite Chrome? 

Chrome je i dalje najpopularniji web browser na planeti, ali relativno novi rival iz Microsofta počinje da postiže dobre rezultate. Kada je reč o web browserima, još uvek postoji samo jedan pobednik.

PCPress.rs Image

Chrome web browser je i dalje najpopularniji

Google Chrome i dalje svakodnevno koristi veliki broj ljudi, a najnovije statistike pokazuju da sada ima ogromnih 69,25 procenata udela na svetskom tržištu. To je za oko jedan odsto više u odnosu na ovo vreme prošle godine. To je očigledno impresivna statistika, ali Google bi mogao biti više nego zabrinut rastom jednog od svojih budućih rivala. Microsoftov novi browser Edge, ide ozbiljnim tempom sa statistikama kompanije NetMarketShare koja pokazuje da ovaj softver sada koristi 10 procenata svih web korisnika.

Iako još uvek daleko zaostaje za Chromeom, Edge je skoro udvostručio korisničku bazu od prošle godine i sada je čvrsto na drugom mestu, ispred Firefoxa i Safarija. Edge je sada podrazumevana opcija u operativnom sistemu Windows 10, što će sigurno pomoći u povećanju broja korisnika, ali još jedan razlog zbog kojeg ljudi biraju ovaj softver mogla bi biti Microsoftova odluka da Edge prebaci na aplikaciju zasnovanu na Chromium-u ranije ove godine. Jasno je da je to bila dobra odluka jer su korisnici voleli čist interfejs i jednostavnost upotrebe. Preoblikovana aplikacija pokrenuta početkom ove godine na Windowsima, macOS-ima i Android-u i može se pohvaliti istom kompatibilnošću i podrškom za proširenje kao Chrome.

Pročitajte i:  Microsoft i Apple u trci za najvredniju kompaniju na svetu

Naravno, Edge je i dalje daleko iza Chrome-ovih 69,25 posto. Ali ulazak na drugo mesto veliko je dostignuće za web browser koji ima manje od godinu dana. To sada znači da Microsoft pobeđuje rivale kao što su Firefox i Safari, a možda i da polaku sustiže u Chrome-ovu prednosti kako protiču meseci. Nešto što bi moglo da poveća popularnost Edge-a je promena koja se ovog meseca dogodila u Microsoft-ovom starijem browseru. Kao što je otkriveno u postu ZDNet-a, Internet Explorer 11 više neće moći da otvara web stranice nekih od najpopularnijih lokacija.

Konkretno, ako želite da otvorite web lokacije široko korišćenih usluga kao što su YouTube, Instagram, Twitter i Yahoo Mail, one će se automatski otvoriti u Microsoft browseru Edge. Ova promena stupiće na snagu izdavanjem Edge 87 u novembru i uticaće na druge široko korišćene stranice kao što su eHarmony, GoDaddy i ESPN.

Izvor: Express

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,