BIZIT plus

Vreme je da očistite downloads folder

Sistem fajlova na Windows PC i Mac računarima je pun foldera: Documents, Music i naravno, Downloads.

PCPress.rs Image

Folder downloads je pun nasumičnih stvari

Uprkos našim najboljim naporima, s čišćenjem Downloads foldera verovatno uvek kasnimo.

The Hoarding Folder

Od svih foldera na vašem računaru, postoji velika šansa da je folder Downloads najneuredniji. Obično se sve što preuzmete ili sačuvate sa Interneta automatski izbacuje u folder Downloads—osim ako to ručno ne promenite. Dakle, folder postaje pun ZIP, EXE, PDF, PNG, JPG, MP4 i tona drugih vrsta fajlova.

U tome leži jedan od problema sa folderom Downloads – nije specifičan. Folderi Slike i Dokumenti imaju jasne oznake, a Desktop je dobar za privremene stvari, ali folder Downloads je veoma nespecifičan. Osim ako nešto posebno ne pomerite iz toga, stvari će ostati tu zauvek. Skoro je kao druga korpa za otpatke.

Downloads Add Up

Koliko prostora zauzima vaš folder Downloads? U File Explorer-u na Windows-u, samo kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Properties“ da biste saznali. U Finder-u na Mac-u, kliknite desnim tasterom miša ili Ctrl-kliknite na folder i izaberite „Get Info“.

Pročitajte i:  Zasićeni ste Outlookom? Sada je savršeno vreme da ponovo isprobate Thunderbird

Za razliku od Desktopa – koji takođe može brzo da se zatrpa – u folder Downloads se ne gleda tako često. Možete preuzeti izvršni fajl, pokrenuti ga jednom da biste instalirali aplikaciju, a zatim ga nikada više ne vidite. Polako, ali sigurno, folder Download postaje sve veći i veći.

Očistite ili automatizujte radnju

Dakle, šta možete učiniti povodom toga? Pa, postoje dve opcije. Za početak, jednostavno možete odvojiti malo vremena da redovno čistite folder Downloads. Radite ovo povremeno i to neće biti preveliki posao. Ako se osećate ekstra hrabro, pritisnite Ctrl+A na Windows-u (Command+A na Mac-u) da biste izabrali i izbrisali sve.

Druga opcija je da dozvolite vašem računaru da to uradi. Windows 10 i Windows 11 imaju alat pod nazivom „Storage Sense“. Jedna od karakteristika Storage Sense-a se zove “Automatic User Content Cleanup”. U suštini, može automatski izbrisati određene stvari posle izvesnog vremena.

Uz Windows 10, možete ga podesiti da automatski briše „Temporary Files“ i fajlove koje su u korpi za otpatke više od 30 dana. Windows 11 vam daje neke dodatne kontrole za fino podešavanje, omogućavajući vam da izaberete različite dužine vremena. Možete ga pronaći u System > Storage > Storage Sense.

Pročitajte i:  7 jednostavnih načina da ubrzate Windows 11 besplatno

Šanse su da vaš folder Downloads ne sadrži ništa super važno. Da jeste, verovatno biste ga već premestili u drugi folder. Odvojite malo vremena da izbrišete sve te fajlove koje zauzimaju prostor ili pustite računar da to radi umesto vas. I dok ste već kod toga, pobrinite se i za email inbox, gde se takođe nagomilava nepotreban sadržaj.

Izvor: Howtogeek

Facebook komentari: