10 Windows 11 Start Menu funkcija koje bi trebalo da koristite

Start meni je jedan od najpoznatijih delova operativnog sistema Windows, a sa Windowsom 11 je dobio prilično veliku reviziju.

PCPress.rs Image

Postoje neke lepe funkcije skrivene u podešavanjima za koje možda niste znali. Hajde da ih otkrijemo.

Pomerite Start meni ulevo

Jedna od najvećih promena u operativnom sistemu Windows 11 je postavljanje Start menija na taskbaru – podrazumevano, Start meni i aplikacije su centrirani. Dobra vest je da možete da vratite Start meni na njegovo tradicionalno mesto na levoj strani ekrana. Da biste to uradili, idite Settings > Personalization > Taskbar > Taskbar Behaviors i promenite „Taskbar Alignment“ u „Left“.

Prilagodite boju

Postoje dva načina na koje možete prilagoditi boju u Start meniju. Za početak, možete izabrati da imate svetlu (belu) ili tamnu (crnu) temu. Ovo se takođe odražava na taskbar  i druge oblasti interfejsa. Takođe možete postaviti skroz prilagođenu boju na Start meni i taskbar, ali ovo funkcioniše samo ako koristite tamnu temu. Moraćete da izaberete boju akcenta, a zatim uključite „Sjow Accent Color on Start and Taskbar“.

Preuredite ikone aplikacija

Možda o tome ne razmišljate ovako, ali meni Start u operativnom sistemu Windows 11 je sličan početnom ekranu na iPhone, iPad ili Android uređaju. Ikone možete preurediti jednostavnim klikom (ili pritiskom i držanjem na ekranu osetljivom na dodir), a zatim ih prevlačenjem i otpuštanjem. Ne morate da ih ostavljate redosledom kojim su zakačeni.

Pročitajte i:  Privremeni interfejs koji se "provlači" kroz Windows već 30 godina

Otkačite aplikacije iz Start menija

Govoreći o aplikacijama u Start meniju, možete ih lako ukloniti. Windows 11 dolazi sa dosta aplikacija koje su već pinovane za meni. Ne morate da ih držite tamo zauvek. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na aplikaciju u Start meniju i izaberite Unpin From Start iz menija.

Dodajte prečice za foldere

Start meni je u suštini mesto za različite vrste prečica. Jedna od najzgodnijih vrsta prečica u operativnom sistemu Windows 11 su prečice za foldere. Možete imati brz pristup velikom broju različitih foldera odmah pored power menu dugmeta. Ova zgodna funkcija nije podrazumevano omogućena. Prvo idite na Settings > Personalization > Start > Folders. Odavde imate gomilu različitih stvari u vezi sa fasciklama koje možete da uključite, kao što su „Settings“, „Documents“, „Pictures“ i još mnogo toga.

Prikaži još ikona aplikacija

Windows 11 Start meni je podeljen u dva odeljka — zakačene aplikacije i „Recommendations“. Podrazumevano, podela je oko 50/50 između aplikacija i preporuka, ali možete da je prilagodite da biste prikazali više aplikacija. U stvari, postoje tri opcije. Podrazumevana podela 50/50, “More Pins” za više aplikacija i  “More Recommendations”. Da biste izabrali drugačiji izgled, idite na Settings > Personalization > Start.

Pročitajte i:  Windows 11 Notepad funkcija pomoći će vam da pišete sa sigurnošću

Pogledajte najčešće korišćene aplikacije

Meni Start je više od samo zakačenih aplikacija, naravno. To je takođe mesto gde možete da pristupite celoj listi aplikacija na računaru. Kompletna lista je po abecednom redu, ali možete dodati odeljak na vrh za najčešće korišćene aplikacije.

Da biste ovo omogućili, idite na Settings > Personalization > Start. Ovde ćete pronaći prekidač za “Show Most Used Apps”. Sada ćete videti svojih šest najčešće korišćenih aplikacija na vrhu liste radi lakšeg pristupa.

Kliknite desnim tasterom miša za Quick Actions

Klikom na dugme Start otvara se meni Start – to svi znaju. Ali da li ste znali da desnim klikom na dugme Start takođe nešto radi?

Zapravo postoji veoma zgodna lista brzih radnji skrivenih iza desnog klika na dugme Start – prečice do stvari kao što su  Device Manager, Disk Management, Task Manager, Terminal, i Run.

Uklonite fajl iz „Recommended“

Windows 11 Start meni prikazuje nedavne fajlove u donjem odeljku „Recommended”. Možete da minimizirate odeljak – ili da ga u potpunosti uklonite – ali je povremeno koristan. Međutim, možda vam se neće svideti sve što se tamo pojavljuje. Srećom, možete lako ukloniti fajlove koji se tu pojavljuju. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na fajl i izaberite „Remove from list“.

Pročitajte i:  Šta je Windows 11 LTSC i da li ga možete instalirati na svom računaru?

Isključite transparentnost, ako želite

Windows 11 karakteriše transparentnost u mnogim oblastima u korisničkom interfejsu. Microsoft kaže da ovi efekti ne bi trebalo da utiču na performanse. Međutim, možda vam se jednostavno neće dopasti njegov izgled. Srećom, možete isključiti transparentnost u meniju Start i operativnom sistemu Windows 11 uopšte.

Da biste ga isključili, idite na Settings > Personalization > Colors and toggle off “Transparency Effects”.

Start meni je ogroman deo iskustva sa operativnim sistemom Windows 11. Nadamo se da ćete sa ovim savetima izvući maksimum iz toga. A ako to zaista, zaista ne možete da izdržite, možete da koristite aplikacije treće strane da vratite Windows 10 Start meni.

Izvor: Howtogeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,