BIZIT 23

WhatsApp foto alatka u borbi protiv lažnih vesti

WhatsApp radi na novoj alatki čija će funkcija biti da se lakše utvrdi da li je neka fotografija lažna ili ne, budući da veliki broj korisnika lako poveruje u foto montaže čija je jedina svrha da osnaže negu pogrešnu informaciju.

PCPress.rs Image

Lažne vesti pre samo nešto više od dve godine nisu predstavljale termin koji je imao široku primenu, a sada se na njih gleda kao na najveću pretnju demokratiji, slobodi govora, te društvenom poretku. Sve je više platformi koje se bore protiv ove moderne pošasti, pa je i u okviru WhatsApp ažuriranja 2.19.73 primećena nova funkcija za pretraživanje fotografija koja će korisnicima omogućavati da slike otpremaju direktno u Google pretraživač, da bi u okviru rezultata dobijali sve slične ili iste sadržaje koji su prethodno već deljeni na internetu.

N a taj način će lakše moći da odrede da li je neki prizor stvaran, ili pak proizvod foto-manipulacije i širenja lažnih vesti. Opcija još uvek nije dostupna, te nema zvaničnih obaveštenja kada će tačno stići do korisnika, ali eksperti tvrde da će se sigurno pridružiti WhatsApp arsenalu protiv širenja dezinformacija, a posebno u zemljama u razvoju koje su naročito pogođene širenjem malicioznih poruka koje sadrže pogrešne, često opasne informacije.

Pročitajte i:  Facebook i Instagram prisluškuju svoje korisnike?

PCPress.rs Image

Iz kompanije Facebook već neko vreme ističu da je borba protiv lažnih vesti na WhatsApp platformi postala prioritet, i da je problem prilično ozbiljan, kao i to da je aplikacija postala meta kritika nekoliko zemalja, budući da dezinformacije mogu da ozbiljno ugroze ugled neke vlade, te čitave zemlje. Jedan od najvećih problema koji je uzrokovan širenjem dezinformacija je i fenomen pozivanja na linč, a zbog kojeg je na desetine nevinih ljudi bilo izloženo kako online, tako i offline nasilju, samo zbog toga što se lažne informacije šire velikom brzinom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,