Računari i Galaksija

Evo kako WhatsApp planira da sarađuje sa drugim aplikacijama  

WhatsApp, kao i mnoge druge velike tehnološke platforme, moraće da napravi neke značajne promene kako bi bio u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije. Jedna od tih promena je interoperabilnost sa drugim platformama za razmenu poruka, što objašnjava direktor inženjeringa WhatsApp-a Dick Brouwer. 

PCPress.rs Image

Pomak ka interoperabilnosti će prvo uključiti tekstualne poruke, slike, glasovne poruke, video zapise i datoteke koje šalje jedna osoba drugoj. U teoriji, ovo bi omogućilo korisnicima da ćaskaju sa ljudima na WhatsApp-u preko aplikacija trećih strana, kao što su iMessage, Telegram, Google Messages i Signal, i obrnuto. 

Međutim, sve zavisi od toga da li će se druge kompanije uključiti, jer i dalje postoji zabrinutost oko toga kako će aplikacija u vlasništvu Meta čuvati poruke bezbednim i šifrovanim kada počne da uključuje druge usluge. 

Kao što je primetio Wired, WhatsApp želi da usluge za razmenu poruka sa kojima se povezuje koriste isti signalni protokol za šifrovanje poruka. Meta je takođe otvorena za aplikacije koje koriste alternativne protokole za šifrovanje sve dok kompanije mogu da dokažu „da dostižu bezbednosne standarde koje WhatsApp navodi u svojim smernicama“. Usluge trećih strana će takođe morati da potpišu ugovor sa Metom pre nego što se priključe na WhatsApp, a više detalja o ugovoru dolazi u martu. 

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

„Postoji prava tenzija između nuđenja jednostavnog načina da se ova interoperabilnost ponudi trećim stranama, dok se u isto vreme čuva traka privatnosti, bezbednosti i integriteta WhatsApp-a“, kaže Brouwer. „Mislim da smo prilično zadovoljni gde smo sleteli. 

WhatsApp pravi promenu jer se Meta smatra „digitalnim vratarom“ pod DMA. To znači da mora da poštuje skup pravila čiji je cilj promovisanje konkurencije između različitih digitalnih usluga. Iako je DMA zvanično stupio na snagu prošle godine, EU čuvarima kao što je Meta daje rok do marta 2024. da se pridržavaju. Još uvek ne znamo da li će ove promene stupiti na snagu samo u EU ili će biti dostupne u drugim delovima sveta. The Verge je kontaktirao WhatsApp sa zahtevom za komentar, ali nije odmah dobio odgovor. 

Dobili smo uvid u to kako bi razmena poruka trećih strana mogla izgledati na WhatsApp-u kada je WABetaInfo uočio novi odeljak „Časkanja trećih strana“ prošle godine. Taj nalaz prati ono što Brouwer kaže kako kaže da će korisnici koji omoguće ovu funkciju dobijati poruke sa drugih platformi u novom delu svog prijemnog sandučeta. WhatsApp planira da otkrije više o svojim planovima sledećeg meseca i imaće „nekoliko meseci“ da uvede promenu.  

Pročitajte i:  Meta će kasnije ovog meseca prekinuti povezivanje između Messengera i Instagrama

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *