Top50 Glas publike

WhatsApp tuži izraelskog spyware prodavca zbog špijuniranja korisnika

WhatsApp tuži poznatog spyware distributera NSO Group, a zbog toga što kompaniju tereti za aktivnu umešanost u špijuniranje korisnika servisa.

PCPress.rs Image

U maju je otkrivena velika softverska ranjivost u okviru WhatsApp aplikacije, zahvaljujući kojoj su hakeri na pogođene uređaje mogli da distribuiraju spyware, a preko video poziva, i to čak i u slučajevima kada korisnici na pozive nisu odgovarali. Bezbednosni eksperti su kasnije utvrdili da je propust korišćen za špijuniranje novinara i boraca za ljudska prava. Spyware koji je primenjivan tokom napada poneo je ime Pegasus, a razvila ga je izraelska NSO Group čije softvere koriste represivne vlade širom sveta.

PCPress.rs Image

Kada je zloupotreba u okviru WhatsApp-a otkrivena NSO grupa je izjavila da nije bila umešana u direktnu upotrebu softvera, te objasnila da je samo bila zadužena za distribuciju softvera zainteresovanim vladama. Kasnije su prikupljeni dokazi o direktnoj umešanosti, budući da nisu svi tragovi uspešno uklonjeni, što je i bila glavna osnova za tužbu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Pročitajte i:  WhatsApp dozvoljava korisnicima da dele glasovne poruke kao status
SBB

Tagovi: , ,