WhatsApp tvrdi da prikuplja “veoma malo” podataka o korisnicima

Budući da se Facebook već neko vreme nosi sa posledicama Cambridge Analytica skandala, ne iznenađuje što su se i drugi proizvodi kompanije našli pod mikroskopom. Tako je WhatsApp ranije izazvao burne reakcije, a posle objave da planira da sa Facebook-om podeli podatke o korisnicima, da bi nakon skandala izašao sa saopštenjem da se prikuplja „veoma malo“ podatka o korisnicima.

PCPress.rs Image

Prema pomenutom saopštenju, WhatsApp poruke su podržane end-to-end enkripcijom, pa zahvaljujući tome i ne pružaju mnogo podataka o korisnicima. Neki se stručnjaci sa tim ne slažu, te tvrde da platforma čuva poruke korisnika, ali iz kompanije to demantuju, i uveravaju da se ne prikupljaju ni informacije o porodici i prijateljima kojima se poruke šalju, a na šta se takođe sumnjalo.

PCPress.rs Image

Jedan od pomenutih stručnjaka, Vivek Wadhwa, tvrdi da, iako su poruke enkriptovane, drugi podaci, poput onih o pozivima, mogu da budu sačuvani, te podseća da WhatsApp verovatno deli informacije sa Facebook-om, što dodatno ugrožava bezbednost korisnika.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Pročitajte i:  WhatsApp radi na novoj funkciji „Zajednice“
SBB

Tagovi: , , ,