BIZIT 2022

Wikimedia od kompanije Google dobila milione dolara i alate za mašinsko učenje

Google investira 3,1 milion dolara u Wikipedia-u, što sa prethodnim investicijama čini ukupno 7,5 miliona. Trećina sume ide na finansiranje neprofitne fondacije Wikimedia Foundation, dok će dva miliona otići na razvijanje održivosti projekta.

PCPress.rs Image

Pored toga, Google besplatno nudi i svoje alate za mašinsko učenje, a najavljeno je i širenje projekta Tiger, koji je pokrenut 2017. godine i za cilj ima više Wikipedia članaka na ugroženim jezicima, te jezicima koji su na internetu manje prisutni. Očekuje se da i Google ima koristi od ovog poteza, budući da Wikipedia sadržaje koristi u okviru svojih proizvoda, te se u vrhu rezultata za pretraživanje obično nalaze tekstovi iz ove online enciklopedije.

PCPress.rs Image

Alati mašinskog učenja bi trebalo da olakšaju lociranje korisnika koji govore ugroženim jezicima, te bi na osnovu toga mogla da se napravi lista jezika na koje bi tekstovi u okviru Wikipedia-e trebalo da se prevode. Tako bi mogao da se ublaži jezički jaz, budući da većina članaka postoji samo na engleskom, te drugim „većim“ jezicima, što će biti dobra priprema za doček onog dela globalnog stanovništva koje još uvek nije online, i ne govori ni jedan od popularnih jezika.

Pročitajte i:  Google Pixel 7 bi mogao da se pojavi u prodaji sredinom oktobra

Izvor: WIred

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,