BIZIT plus

Windows 10 na ARM-u ne dobija x64 emulaciju, sada je dostupna samo za Windows 11

Još u decembru 2020., Microsoft se udružio sa Qualcomm-om i najavio preview x64 emulacije za Windows 10 na ARM-u preko Insider programa.

PCPress.rs Image

Odloženi planovi za podršku

U to vreme, tehnološki gigant iz Redmonda je naznačio da će aplikacije kao što je Google Chrome, koji je ranije radio kao 32-bitni program, moći da koriste sloj emulacije x64 i da čak dobiju neke prednosti u performansama zbog boljeg iskorišćenja memorije. Sada je otkriveno da se odlažu planovi za podršku sloja emulacije za Windows 10 na ARM-u.

U ažuriranju svog originalnog posta na blogu, Microsoft je pojasnio da je x64 emulacija sada generalno dostupna na Windows 11 i ako koristite OS na ARM uređaju, možete ga isprobati. U odvojenoj izjavi Thurrottu, kompanija je dalje rekla: Dobili smo pitanja o statusu x64 emulacije u operativnom sistemu Windows 10. x64 emulacija za Windows generalno je dostupna samo u operativnom sistemu Windows 11. Za one koji su zainteresovani da iskuse x64 emulaciju, potreban je računar koji koristi Windows 11 on Arm.

Pročitajte i:  Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja - očistite ga sa nekoliko dodira

Microsoft je posvećen pružanju podrške korisnicima na Windows 10 na Arm-u do 14. oktobra 2025. Dakle, dok je Windows 10 na ARM-u podržan do 2025. zajedno sa 32-bitnom x86 emulacijom, sloj emulacije x64 više se više neće objavljivati na OS-u. Microsoft još nije detaljno naveo razlog za ovu promenu u planovima.

Izvor: Neowin

Facebook komentari: