Windows 11 će vam omogućiti da vidite špijunske aplikacije

Windows 11 ima novi alat za privatnost koji je sada u testiranju i omogućava vam da vidite koje su aplikacije nedavno pristupile osetljivim delovima hardvera poput vaše veb kamere.

PCPress.rs Image

Privacy Auditing funkcija je koristan dodatak u fazi testiranja

Privacy Auditing funkcija prikazana je na Twitteru, od strane Microsoft-ovog potpredsednika za bezbednost preduzeća i OS, David Veston, i prisutna je u novoj verziji za pregled Windows 11 (testirana je na Dev Channel-u, gde najranije preview verzije OS-a prolaze kroz svoje korake). Funkcija se nalazi u okviru Settings (u Privacy & security > App permissions), gde možete da vidite listu nedavnih aktivnosti da biste otkrili, na primer, koje su aplikacije pristupile vašem mikrofonu prošle nedelje, ili možda vašoj kameri, što je još jedna očigledna tačka koja poziva da proverite sve potencijalno sumnjive aktivnosti. Takođe vodi računa o aplikacijama koje su pristupile vašim kontaktima ili detaljima koji se odnose na vašu lokaciju, telefonske pozive i još mnogo toga.

U svakom slučaju, korisniku se takođe kaže tačno vreme i datum pristupa datom hardveru ili funkciji. Dobro je videti da je pokrivenost koja se ovde pruža prilično široka u smislu praćenja različitih osetljivih delova i pomeranja, od očiglednih kamera i mikrofona, do kontakata i drugih sličnih detalja. Ovo je odlična informacija koju treba imati u pogledu transparentnosti u vezi sa onim što softver na vašem sistemu postiže. Periodična provera provera privatnosti prisutnih u Settings-u bi potencijalno mogla da donese neke zanimljive nalaze, označavanje aplikacija za koje inače ne biste znali da su upale u neke osetljivije aspekte vašeg sistema (ili isticanje nečeg zlonamernog što je proletelo ispod radara).

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Microsoft već dugo ima problematičnu reputaciju za privatnost kada je u pitanju Windows, posebno otkako se pojavio Windows 10, tako da je takođe dobro videti kako softverski gigant pravi pozitivan korak napred na ovom frontu – onaj koji bi trebalo da pomogne korisnicima Windows 11 da održavaju bolji nivo budnosti i ukupne bezbednosti kada je u pitanju njihov računar. Pod pretpostavkom da ova funkcija prođe fazu testiranja, naravno.

Izvor: Techradar

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: