Windows 11 dobija pristojan zamah na tržištu desktop računara

Windows 11 ne raste tako brzo kao Windows 10. U stvari, neki izveštaji su čak pogrešno tvrdili da je Windows 11 manje popularan od Windows XP, što je apsolutno netačno.

PCPress.rs Image

Na tržištu desktop igara, Windows 11 stalno napreduje

Steam, koja je jedna od najvećih platformi za igre na Windows-u, objavio je anketu o hardveru i softveru za maj 2021. Steam-ovi podaci predstavljaju zbir opreme korisnika Steam-a i pokazuju povećanje upotrebe Windows-a 11, Windows-a 10 i AMD CPU, sa Intelovim procesorima koji beleže još jedan pad. Izveštaj o hardveru Steam-a za maj 2022. tvrdi da se Windows 11 sada koristi u 19,59% uređaja za igranje koji se procenjuju u evidenciji, što je za skoro 0,60% više u poređenju sa brojevima iz prethodnog meseca. Dok Windows 11 dobija pristojan zamah u tržišnom udelu, zapamtite da Steamov izveštaj razmatra samo mašine za igre. Windows 10 je na vrhu tržišnog udela sa tržišnim udelom od 73,89% (povećan za 0,06% kako je više korisnika nadogradilo Windows 7).

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

U isto vreme, rast bi mogao biti posledica Steam Deck-a (ručni računar za igre). Takođe je važno napomenuti da je Windows 11 potpuno opcioni, tako da sporo usvajanje koje označavaju neke platforme ne bi trebalo da bude iznenađenje. Isto tako, Windows 11 nije zvanično podržan na starijem hardveru i mnogi korisnici izbegavaju OS zbog njegovih ograničenja. Očekuje se da će se tržišni udeo Windows 11 povećati u narednim mesecima pošto Microsoft priprema verziju 22H2 za javno uvođenje.

Intel je ponovo pao pošto je AMD dodao više korisnika u maju, barem prema najnovijim statistikama iz Steam-a. Iako je istraživanje dobra vest za Microsoft, moglo bi biti donekle razočaravajuće za Intel. U statistici za maj 2022., Intel je bio svedok još jednog pada udela na tržištu procesora među Steam igračima. Intel ostaje na vrhu sa 67,19% tržišnog udela (pad za 1,23%). Sa druge strane, AMD je dodao više mašina i nalazi se na 32,80% (porast za 1,24%)

Izvor: Windowslatest

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,