Windows Defender greška: Neuspešno skeniranje protiv malvera

Bezbednosni eksperti prijavili su ozbiljnu grešku koja trenutno postoji u okviru Windows Defender-a, besplatnog antivirus softvera koji dolazi zajedno sa Windows-om 10, i drugim Windows varijantama.

PCPress.rs Image

Naime, Quick ili Full skeniranje zaustavlja se nakon samo nekoliko sekundi i nekoliko proverenih fajlova, što dovodi do nekompletnih i površnih rezultata. Skeniranje obično traje po nekoliko desetina minuta, pa čak i sati, a problem je u prethodna dva dana prijavilo više korisnika na Microsoft forumima za podršku. Bezbednosni propust pogađa Windows Defender verziju 4.18.1908.7, te novije, a pojavio se u trenutku kada su eksperti iz kompanije pokušavali da reše jedan od prethodnih propusta koji se javio sa novim ažuriranjem.

Greška je pogodila “sfc /scannow,” komandnu funkciju Windows System File Checker-a, koja Windows 10 korisnicima omogućava da skeniraju i poprave ugrožene fajlove. Problemi su se javili nakon julskih zakrpa, pa je Microsoft u avgustu najavio novo rešenje za System File Checker grešku, ali se na njega sačekalo sve do sredine septembra. Kada je konačno stigla do korisnika zakrpa nije rešila prijavljene probleme, a propust ne pogađa samo Windows 10 uređaje, već sve Windows verzije u koje je integrisan.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Stari Start za novi Windows

PCPress.rs Image

Iz kompanije su objavili da rade na rešenju, te dodali da su ugrožena samo ručna ili zakazana skeniranja, dok skeniranje u realnom vremenu funkcioniše neometano, te može da detektuje malver ukoliko se pojavi u nekom sistemu.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,