Windows XP je u poslovnom okruženju i dalje popularniji od Windows-a 11

Pre nego što je lansiran Windows 11, bilo je dosta konfuzije oko neophodnih hardverskih zahteva. Sama činjenica da mnogi računari ne prolaze taj uslov učinila je su mnogi korisnici odustali od Windows-a 11, čak i pre nego što je zvanično predstavljen, jer nisu imali nameru da zbog njega kupuju nove računare. Danas, nekoliko meseci nakon njegovog lansiranja, pokazuje se da je prihvatanje novog Microsoft-ovog operativnog sistema gotovo simbolično, bar kada se radi o poslovnom okruženju.

windows 11

Naime, kompanija Lansweeper je izvršila istraživanje o prihvatanju Windows-a 11 među poslovnim korisnicima. Od više od 10 miliona poslovnih računara, koji su pokriveni istraživanjem, samo 1.44 procenata radi na Windows-u 11. To je manje čak i od procenta računara koji i dalje koriste dve decenije star Windows XP (1.71 procenat), i od Windows-a 7 (4.7 procenata). Na tim računarima je dominantan Windows 10 koji pokreće 80.34 procenata računara.

Drugo istraživanje iste kompanije ukazuje koji je najverovatniji razlog katastrofalno lošeg prihvatanja Windows-a 11. Tada je bilo obuhvaćeno više od 30 miliona poslovnih računara, od kojih više od polovine nije uspelo da zadovolji hardverske kriterijume za Windows 11. Samo 44 procenata računara imalo je odgovarajući CPU. Prelazak na nove računare kompatibilne sa Windows-om 11, predstavljao bi ogromne izdatke za kompanije, što u ovom trenutku očigledno nije njihov prioritet.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Kada su kućni računari u pitanju, situacija je malo bolja. Prema podacima iz marta, koje je objavio Steam, Windows 11 koristi 16.84 privatnih korisnika, što je povećanje od 1.25 odsto u odnosu na februar. Međutim i tu je vidljiv trend smanjenja rasta, jer je u februaru broj porastao za 2.03 procenta, a u januaru za 3.41 procenat.

Za sva istraživanja je zajedničko da predviđaju da Windows 11 nikad neće dostići popularnost Windows-a 10.

Izvor: TechSpot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,