Računari i Galaksija

X usporava učitavanje sajtova sa kojima se Elon Musk javno svađao

Izgleda da Elon Musk još jednom kažnjava veb stranice koje su njegovi navodni neprijatelji.

PCPress.rs Image

Kašnjenje prilikom učitavanja utiče samo na veb stranice koje je Musk ranije napadao

Platforma ranije poznata kao Twitter ometa učitavanje određenih sajtova. Na meti su: The New York Times, Mastodon, Bluesky, Threads i Substack. Ove stranice se znatno sporije učitavaju od drugih.

Klikon na te sajtove unutar X-a dolazi do značajnog kašnjenje u učitavanju stranica u poređenju sa učitavanjem iz drugog pretraživača. Kašnjenje koje iznosi oko 5 sekundi prvo primetili su korisnici na Hacker News forumu, a kasnije je o tome izvestio i Washington Post.

Izgleda da je široko rasprostranjeno i da utiče samo na nekolicinu veb stranica koje je Musk javno napadao u prošlosti. Korisnik koji je prvi prijavio probleme na Hacker News forumu procenio je da se neobjašnjivo kašnjenje prvi put pojavilo 4. avgusta. On je napomenuo da je „toliko dosledno da je očigledno namerno“. Tog istog dana je Musk je nazvao Washington Post „opravdačem rasnog genocida“ kao odgovor na njihovo izveštavanje za situaciju u Južnoj Africi.

Pročitajte i:  Elon Musk želi da otvori univerzitet u Teksasu 

Za sada nije jasno da li postoji razlog za sporije učitavanje osim Musk-ovih ličnih pritužbi prema ovim kompanijama. Međutim, izgleda da kašnjenje u učitavanju utiče samo na veb stranice koje je Musk ranije napadao. On je prethodno blokirao veze ka Substack-u, Mastodon-u, Threads-u i drugim konkurentima. Musk je takođe javno napao Times, poništavajući im verifikovani status neposredno pre uvođenja Twitter Blue-a. Vlasnik X-a se takođe je trenutno u sukobu sa izvršnim direktorom Mete, Markom Zakerbergom zbog pokretanja, Threads-a.

U saopštenju, portparol New York Times-a je naveo da je publikacija upoznata sa izveštajima o sporijem učitavanju i da je „iznela slična zapažanja“. „Nismo dobili nikakvo objašnjenje sa platforme o ovom potezu“, rekao je portparol. „

Ne znamo koji su razlozi za ovo vremensko kašnjenje. Zabrinuti smo zbog ciljanog pritiska koji se primenjuje na bilo koju novinsku organizaciju iz nejasnih razloga.

Greška ili ciljana odluka?

Osnivači Substack-a, Chris Best, Hamish McKenzie i Jairaj Sethi takođe su kritikovali ovaj potez. „Substack je stvoren kao direktan odgovor na ovakvo ponašanje kompanija društvenih medija“, napisali su u saopštenju. „Pisci ne mogu da grade održivo poslovanje ako njihova veza sa publikom zavisi od nepouzdanih platformi koje su dokazale da su spremne da naprave promene koje su neprijateljske prema ljudima koji ih koriste. Iako se nadamo da će Twitter poništiti svoju odluku o sporijem učitavanju, naš fokus je na izgradnji Substack-a.”

Pročitajte i:  Elon Musk: Ugrađen prvi implantat u mozak čoveka

Kao i obično, X nije odmah odgovorio. Kompanija je prestala da odgovara na novinarska pitanja otkako je Elon Musk otpustio osoblje za komunikacije ubrzo nakon što je preuzeo kompaniju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,