BIZIT plus

YouTube posebnu pažnju posvećuje sadržaju za zdravlje

Nove smernice će odrediti na koji način se pregleda sadržaj o zdravlju.

PCPress.rs Image

Nova pravila

Internet je izvor mnogih dobrih i kvalitetnih stvari ali i užasnih dezinformacija. Ova poslednja stavka se često širi putem sajtova društvenih medija. Youtube je sada odlučio da se bori sa dezinformacijama. Platforma je najavila novi dugoročni plan politike za borbu sa medicinskim dezinformacijama, posebno vezanim za rak.

Nove smernice Youtube-a, za zdravstveni sadržaj biće podeljene u tri kategorije: sprečavanje, tretiranje, poricanje (uklanjanje) dezinformacija. Sprečavanjem će se navodno pregledati i ukloniti video snimci koji se protive smernicama koje su postavile vlasti ili su u suprotnosti sa bezbednošću i efikasnošću vakcina. Youtube je zabranio sadržaj sa dezinformacijama o vakcini 2021.godine. Zatim, tretiranje bi trebalo da se usredsredi na uklanjanje svih dezinformacija. To uključuje neproverene lekove. Platforma tvrdi da će se usresrediti na uklanjanje bilo kakvog sadržaja koji daje lažne informacije, kao što je to da ljudi nisu umrli zbog korona virusa.

YouTube će provesti procene kako bi odredio da li određeno medicinsko stanje, lečenje, tretman ili supstanca spadaju pod politiku protiv medicinske dezinformacije. „Procenićemo da li su povezani sa visokim rizikom po javno zdravlje, javno dostupnim smernicama zdravstvenih vlasti širom sveta i da li su generalno sklone dezinformacijama. “, naveli su YouTube-ov direktor i globalni šef za zdravstvo i partnerstva za javno zdravlje dr Garth Graham i njegov potpredsednik i globalni šef odeljenja za poverenje i bezbednost Matt Halprin.

Pročitajte i:  CEO YouTube-a upozorava OpenAI da je zabranjeno da treniraju svoje AI modele na video snimcima platforme

Youtube će uklanjati dezinformacije posebno vezane za rak

Od sada, Youtube navodi da će uklanjati video snimke o raku koji krše bilo koju od ovih smernica. Taj napor će se intenzivirati u narednim nedeljama. Na primer, ako se u video zapisu navodi da beli luk leči rak, taj video će biti uklonjen. YouTube deli listu videozapisa koji se odnose na temu raka i koji su podržani zdravstvenim činjenicama. Takođe, YouTube sarađuje sa medicinksom institucijom u SAD, Mayo Clinic-om kako bi stvorio dodatne informativne video snimke o raku.

Ove smernice stižu manje od dva meseca nakon što je Youtube najavio da će „prestati da uklanja sadržaj koji predstavlja lažne tvrdnje da je došlo do široko rasprostranjene prevare, grešaka ili propusta na izborima 2020.godine i drugim prošlim predsedničkim izborima u SAD“ jer na taj način ograničava politički govor.

Međutim, ovo znači da YouTube ima dvostruki standard u vezi s dopuštanjem dezinformacija. Dakle, izgleda da su dezinformacije dozvoljene kada ugrožavaju demokratiju. Samo izgleda nisu u svakoj kategoriji. Ipak, Youtube navodi da će dozvoliti da neki video snimci koji sadrže netačne informacije o zdravlju ostanu dostupni, pod uslovom da je kontekst prikladan. Platforma navodi da će u nekim slučajevima sadržaj ostati vidljiv, ali će imati starosno ograničenje.

Pročitajte i:  YouTube dodaje novu alatku koju generiše AI  

Izvor: Engadget

Facebook komentari: