Xiaomi pretekao Apple po prodaji telefona

Tokom pandemije korona virusa od početka ove godine, tržište mobilnih telefona doživelo je velike potrese i promene. Analiza koju je napravio Gartner ukazuje da je na vrhu tabele najvećih proizvođača mobilnih telefona došlo do (neočekivanih) promena. Prvo mesto po prodaju u Q3 2020. godine i dalje neprikosnoveno drži Samsung sa skoro 81 milionom prodatih telefona (22 procenta tržišta). U odnosu na prošlu godinu, to je povećanje od 2.2 posto.

PCPress.rs Image

Huawei i dalje drugi

Uprkos poteškoćama zbog američkih sankcija, Huawei je uspeo da zadrži drugo mesto sa skoro 52 miliona prodatih telefona (14.1 procenat tržišta). Međutim, sankcije su učinile svoje, pa je u odnosu na isti period prošle godine ovaj brend telefona doživeo pad prodaje od čak 21.3 odsto.

Na treće mesto probio se još jedan kineski proizvođač, Xiaomi, koji je uspeo da pretekne Apple. Xiaomi je ostvario i najveći rast prodaje, od čak 34.9 procenata, sa ukupno prodatih 44.4 miliona telefona (tržišni udeo od 12.1 posto).

Apple je sada na četvrtom mestu, sa 40.6 miliona prodatih telefona i padom prodaje od 0.6 odsto. Na petom mestu je Oppo, sa skoro 30 miliona prodatih telefona. Ova „velika petorka“ pokrila je više od dve trećine ukupnog svetskog tržišta u trećem kvartalu, tako da su svi ostali proizvođači daleko iza njih.

Pročitajte i:  Apple izgubio bitku za App Store u Velikoj Britaniji

Spor oporavak tržišta

Gartner je naveo da se tržište mobilnih telefona polako oporavlja, iako je i dalje u zaostatku u odnosu na prošlu godinu. Ipak, pad je sad daleko manji (samo 5.7 procenta) nego u prvom i drugom kvartalu, kada je zaostatak bio veći od 20 procenata. Oporavku je najviše doprinela „skoro normalna“ situacija u Kini, koja je uspela da konsoliduje proizvodnju. Najveći dobitnik u celoj ovoj situaciji je Xiaomi, koji je uspeo da iskoristi prednost stvorenu poteškoćama u kojima se našao Huawei, ali i činjenicu da je Apple „promašio“ svoj uobičajeni septembarski termin za predstavljanje novih modela iPhone-a (koji je bio pomeren za oktobar).

Izvor: Engadget

Facebook komentari: