BIZIT plus

Yahoo kažnjen zbog prikrivanja krađe podataka

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze kaznila je Yahoo ili bolje reći ono što je ostalo od kompanije, kaznom od 35 miliona dolara zbog masovnog curenja podataka korisnika koje se dogodilo 2014. godine. Novčana kazna je za prvo curenje podataka korisnika Yahooa za koju se saznalo 2016. godine. Hakeri su ukrali korisnička imena, email adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, šifrovane lozinke i sigurnosna pitanja za više od 500 miliona korisnika Yahoo-a.

PCPress.rs Image

Yahoo je kasnije te godine priznao još jedan takav incident koji se dogodio 2013. godine. Kompanija je rekla da je za incident odgovoran neko iza koga stoji neka država i da su tom prilikom ukradeni podaci više od milijardu korisnika. Komisija za hartije od vrednosti i berze je kaznila Yahoo što je propustio da obavesti akcionare kompanije o incidentu.

Yahoo je novembra 2016. podneo svoj kvartalni izveštaj, dva meseca nakon objavljivanja informacija o prvom incidentu, priznajući da je saznao za krađu podataka još 2014. godine, a ne 2016. kada je za to saznala javnost. To je značilo da je rukovodstvo Yahoo-a namerno sakrilo krađu podataka. Komisija za hartije od vrednosti i berze tvrdi da Yahoo nije uspeo da zaštiti akcionare kada je sakrio krađu podataka, niti je obavestio o tome revizore ili bilo koje spoljne savetnike, što je protiv politike komisije. Komisija je takođe sankcionisala Yahoo zbog toga što nije uspeo da uspostavi odgovarajuće kontrole i procedure za otkrivanje informacija za svoj tim zadužen za sigurnost informacija, tvrdeći da izveštaji tog tima nikada nisu uzeti u obzir u javnim izveštajima kompanije.

Pročitajte i:  Evropska komisija prekršila pravila EU o privatnosti korišćenjem Microsoft-ovog softvera

Novčana kazna je mala u poređenju sa vrednošću Yahooa. Verizon je kupio delove Yahoo-a za 4,83 milijarde dolara. Yahoo se takođe suočava sa nekoliko grupnih tužbi u vezi sa krađama podataka iz 2013. i 2014. godine.

Izvor: Informacija

 

Facebook komentari: