Deset najpoželjnijih kompanija za rad u Srbiji

Nedavno smo pisali o deset najpoželjnijih kompanija u kojima ljudi širom sveta najviše žele da rade prema LinkedIn-u. Kakvo je stanje u Srbiji, kandidati koji putem sajta Poslovi.infostud.com traže posao dali su svoj sud o tome ko su najpoželjniji poslodavci i šta kod njih najviše cene. Istraživanje „Najpoželjniji poslodavac 2018“ je sprovedeno u periodu januar  – mart 2018 i popunilo ga je 10.157 ispitanika na sajtu. Ispitanici su birali najpoželjnije poslodavce na osnovu svog mišljenja, naveli šta poslodavca čini atraktivnim, koliku zaradu očekuju i o kakvom tipu kompanije se radi.

PCPress.rs Image

U odnosu na 2016. godinu, ove godine su među najpoželjnijima dva javna preduzeća, dok nema nijedne banke. Ispitanicima su kod poslodavca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera što je navelo čak njih 76% (u odnosu na 66% u 2016.). Na drugom mestu je tretman zaposlenih od strane menadžmenta, dok se visina plate to jest materijalni razlozi nalaze na trećem mestu. Rezultati istraživanja su pokazali deset najbolje ocenjenih kompanija i to na prva tri mesta se nalaze Coca- Cola HBC –Srbija doo Zemun kao najpoželjnija kompanija u Srbiji, za njom na drugom mestu Telenor d.o.o., Srbija, za kojom ide NIS A.D. Novi Sad. Spisak dopunjuju Nordeus d.o.o, BeogradMicrosoft Software d.o.o., BeogradPhilip Morris Services doo, BeogradTelekom Srbija a.d, BeogradEPS JP BeogradLIDL Srbija KDRobert Bosch d.o.o, Beograd.

Pročitajte i:  Smanjenje broja ransomware napada tokom januara

PCPress.rs Image

Na popularnosti sve više dobijaju privatne kompanije koje su u stranom vlasništvu jer ih je ove godine gotovo polovina ispitanika označilo kao najpoželjnije za rad, što predstavlja skok u odnosu na 2016. kada se za njih odlučilo 39% ispitanika. U državnim firmama bi radilo oko petine anketiranih, što je pad za 27% kandidata u odnosu na pre dve godine kada su one bile prvi izbor. Beleži se i smanjeno interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništvu za koje se 2016. odlučilo oko 17%, a ove godine skoro 14% anketiranih. Ovi rezultati predstavljaju značajnu promenu u odnosu na 2012. godinu, kada se u sličnom istraživanju većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27% je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom.

PCPress.rs Image

Pre dve godine prosečna očekivana plata je bila 72.366 RSD, a ove godine željena prosečna zarada iznosi 80.000 RSD. To je donekle i očekivano, imajući u vidu zvanične podatke, koji takođe beleže rast prosečne neto zarade u državi (u 2018. 50.048 RSD, u 2016. 46.097 RSD). I ove godine žene priželjkuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca, oko 70.000 RSD, u poređenju s muškarcima čija očekivana plata iznosi oko 88.800 RSD. Kada se ovi podaci ukrste sa stručnom spremom, kandidati sa završenim postdiplomskim studijama u proseku očekuju platu preko 100 hiljada dinara, dok oni sa osnovnom školom duplo niže, oko 47 hiljada dinara. Ispitanici sa završenom srednjom školom (koji predstavljaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva) očekuju zaradu od 58.000 RSD.

Pročitajte i:  Žene zaostaju u AI trci veština

PCPress.rs Image

Četiri od pet ispitanika razmišljaju o promeni trenutnog poslodavca, a tek svakom petom to nije na pameti. U odnosu na prethodno istraživanje iz 2016, porastao je broj onih koji žele da menjaju posao, sa 73% na 81%. Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog poslodavca rade od 5 do 10 godina. Oni koji za istog poslodavca rade manje od godinu dana, najređe razmišljaju o drugom poslu. Isto tako zaposleni u firmama u državnom vlasništvu u čak 85% slučajeva razmišljaju o novom poslu, dok je znatno manje onih iz privatnih kompanija u stranom vlasništvu koji su na ovaj korak spremi (oko 65%).

Izvor: Poslovi.infostud

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,