BIZIT plus

YouTube video zapisi sa decom najgledaniji na platformi

Deca i video igre (a ne politika ili uputstva za šminkanje) su najmoćniji pokretači saobraćaja na YouTube-u. Pew je objavio studiju koja je nedelju dana analizirala preko 40.000 kanala sa velikim brojem pretplatnika. Ono što su pronašli slikovito predstavlja YouTube korisničku bazu koja je mlađa, više je interesuje Fortnite od Donalda Trampa i tečno govori jezik koji nije engleski.

PCPress.rs Image

Studija je jasno pokazala da je YouTube fenomen koji se teško može ograničiti na SAD. Sve zajedno, kanali sa velikim brojem pretplatnika (oni sa najmanje 250.000 pretplatnika) koje je analizirao Pew proizveli su ukupno četvrt miliona video snimaka u prvoj sedmici januara 2019. godine.

Dok je SAD zemlja sa najaktivnijim korisnicima YouTube-a (više od 180 miliona aktivnih korisnika u 2018. godini), platforma je postala vitalni izvor besplatne zabave u drugim zemljama. Deset najpristupačnijih YouTube kanala u 2019. prema Digital Trends-u uključuju meksički Badabun (39 miliona pretplatnika), Hindi zabavni kanal Set India (48,7 miliona pretplatnika), Brazilski EDM muzički kanal Canal Kondkilla (49,6 miliona pretplatnika). T-Series, bolivudska muzička mreža koja ima 100 miliona pretplatnika, i trenutno je najveći ovogodišnji YouTube kanal.

Pročitajte i:  YouTube Shorts dodaje remiksovanje muzičkih spotova

Što se tiče engleskog govornog područja, gejming i deca su odneli pobedu. Neprofitna je izvršila zasebnu analizu sadržaja više od 30.000 videa na engleskom jeziku, sortirajući video zapise po kategorijama (to jest video igre, hrana, trenutni događaji ili politika). Otkrili su da je skoro svaki peti video bio o video igrama. Gejming videi ostvarili su u proseku preko 120.000 pregleda, nadmašivši praktično svaku drugu kategoriju (od lepote do vozila i muzike). Video zapisi o politici dobili su najmanji prosečan broj prikaza u poređenju sa bilo kojom drugom kategorijom, i činili su samo 4% videa koje su objavili najpopularniji kanali.

PCPress.rs Image

Video zapisi koji su namenjeni deci ili sadrže decu u njima (bez obzira na njihovu ciljanu publiku) imali su gotovo tri puta više prikaza od ostalih videa. To je zanimljiv nalaz, s obzirom da platforma nije bila najsigurnija za decu. Uprkos YouTube-ovom zahtevu da korisnici imaju najmanje 13 godina, deca ili sadržaj koji je fokusiran na porodicu uvek je bio jedan od najpopularnijih na platformi. Američki Kongres trenutno poziva FTC da istraži YouTube u vezi sa potencijalnim kršenjem zakona o privatnosti dece. Wall Street Journal je prošlog meseca izvestio da YouTube razmišlja o prebacivanju sadržaja za decu na YouTube Kids kako bi sprečio mlade da gledaju nepoželjne video zapise. Takav potez zabrinjava kreatore sadržaja koji su fokusirani na porodicu, koji veruju da će izgubiti gledaoce ako budu blokirani i premešteni sa opšte platforme.

Pročitajte i:  Kako preuzeti YouTube videozapise na iPhone: Vodič korak po korak

Dok se Pew studija fokusirala na najpopularnije delove YouTube-ovog ekosistema, dodao je dokaz da je programiranje od strane dece i za decu ključni deo poslovanja platforme. Zaštita bezbednosti mladih korisnika biće od ključnog značaja za njen budući uspeh.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: