Top50 Glas publike

YouTuber optužen za deljenje muzike iz Nintendo igara

Postoji veliki broj fanova muzičkih tema iz igara, ali se nekima od njih ta ljubav izgleda obila o glavu. Naime, YouTuber DeoxysPryme je dobio od Nintenda više od 500 prigovora za kršenje kopirajta, jer je na svom kanalu kačio muziku iz njihovih igara. Od njega je zahtevano da odmah ukloni spornu muziku sa kanala, što je on i uradio.

nintendo

Nintendo je očigledno veoma zaštitnički nastrojen prema svom vlasništvu (u ovom slučaju, prema muzici). A to nije samo u ovom slučaju. Možda se sećate da je na otvaranju olimpijade u Tokiju reprodukovana muzika iz video igara – pri čemu ni jedna od numera nije bila iz igara u vlasništvu ove kompanije. Takođe, još jedan YouTuber je bio prisiljen da ukloni njihovu muziku sa svog kanala. Pre oko pola godine, YouTuber sa nadimkom GilvaSunner prošao je još gore – morao je da ugasi svoj kanal zbog slične situacije.

Iako je Nintendo vlasnik prava na tu muziku, on nikad nije imao za cilj da je javno objavi ili komercijalizuje. S druge strane, pomenuti YouTuberi nisu prodavali tu muziku, već su je samo objavljivali na svojim kanalima, za slobodno preslušavanje. Drugim rečima, niti je Nintendo ovim izgubio neki novac, niti je YouTuber ostvario neku finansijsku korist od toga. A krajnji rezultat je na žalost verovatno najgori moguć – sporna muzika više nije dostupna za slušanje, što je velika šteta.

Pročitajte i:  PC Press video: YouTube nije posao, to je način života

Izvor: Nintendo Life

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,