BIZIT plus

Zaboravite na Windows – sprema se nova igra za DOS!

Da li se sećate (za mnoge) zlatnog doba kada su igre stizale na disketama i igrane u DOS okruženju? Kako je retro u modi, očekuje nas igra koja će oživeti taj duh. Jedan programer smatra da je sada pravi trenutak da se napravi igra koja će ignorisati moderne tehnologije i, pre svega, Windows okruženje. Predstavljamo vam Planet X3.

Da biste se bavili ovako suludim projektom koji zvuči kao veoma skupi hobi, treba da budete veliki zaljubljenik u stare video-igre, ali i uporni game developer. Sudbina je htela da baš jedan takav lik sa viškom vremena i entuzijazma želi da napravi PC igru onako kako su se pravile nekada. On je David Murray, i svoju ideju je shvatio veoma ozbiljno, tražeći podršku putem Kickstartera. On je već skupio preko 113.000 dolara, kako bi realizovao ovu neobičnu ideju.

MS-DOS igra – kombinacija entuzijazma i viška vremena

David je odlučio da napravi nastavak/rimejk real-time strategije Planet X2 koja je napravljena za Commodore 64. Iako je planirao da samo napravi port za MS-DOS, dodatna memorija mu je omogućila da obogati igru i doda funkcionalnosti koje nisu mogle da se nađu na staroj verziji zbog brojnih tehničkih ograničenja. S obzirom na sve unete novine, David je odlučio da ipak napravi nastavak i tako ćemo dobiti Planet X3, sa istim gameplayem ali više mogućnosti i unapređenom grafikom (u odnosu na C64). Ako ste iskusni gejmer, onda ćete prepoznati da igra vizuelno podseća na Dune 2, igru koja se smatra začetnikom RTS žanra.

Pročitajte i:  Blizzard igre se vraćaju u Kinu ovog leta

Kako je reč o jednom čoveku koji radi tako što rešava probleme u hodu, a njih svakako ne manjka. Kako želi da napravi igru za MS-DOS, postoje brojne tehničke začkoljice koje predstavljaju IT probleme 20. veka. Igra je planirana da izađe u maju 2019. godine, a moći će da se igra sa flopija ili da se skine putem linka (VGA verzija). Ukoliko nemate u podrumu dobri stari PC 386, ne brinite, igru ćete moći startujete uz pomoć popularnih emulatora starih igara kao što je DOSBox. Kako beše ono ide: arj x -v -y…

Izvor: Kickstarter

Facebook komentari: