Zamena za Windows Explorer

Directory Opus je program za rad sa fajlovima sa dosta dodatnih opcija, koji se može koristiti kao potencijalna zamena za standardni Windows Explorer. Zanimljivo je da se ovaj program razvija još od početka devedesetih godina prošlog veka gde je prvo nastao za Amiga računare za koje se još uvek objavljuju nove verzije, da bi se potom razvijao i za Windows okruženje.

DirectoryOpusPoput nekih drugih popularnih programa iz file manager kategorije, korisnički interfejs kod Directory Opus‑a organizovan je tako da se na različitim panelima istovremeno prikazuje sadržaj dva izabrana foldera, što olakšava operacija kao što su poređenje sadržaja ili kopiranje fajlova između foldera. Na svakom od ova dva panela se mogu otvarati dodatne strane sa nekim trećim folderima, a dok sa leve strane program prikazuje stablo foldera. Okruženje se može dodatno zakomplikovati uključivanjem panela za pregled fajlova i meta podataka, kao i posebnog panela dodatnim podešavanjima zavisno od izabrane opcije.

Directory Opus sadrži razne dodatne opcije za rad sa fajlovima i folderima – sinhronizaciju sadržaja foldera, pronalaženje duplikata, razdvajanje i spajanje fajlova, napredno pretraživanje i sortiranje, pravljenje spiskova i štampanje sadržaja foldera, arhiviranje podataka, konverziju slika, itd. Directory Opus se može postaviti tako da potpuno zameni Windows Explorer, tako da recimo klik na sistemsku ikonu (My) Computer aktivira ovaj program.

Directory Opus je dostupan u dve varijante – jednostavnija Light verzija sadrži sve osnovne opcije koje su dovoljne većini kućnih korisnika, dok je Pro verzija namenjena naprednim korisnicima kojima su potrebne kompleksnije opcije i podešavanja. Korisne mogućnosti Pro verzije uključuju punu zamenu za Windows Explorer, administratorski režim, puno prilagođavanje korisničkog okruženja, skript jezik, integrisani FTP klijent…

Directory Opus se distribuira u vidu probne verzije koja se može koristiti do 30 dana, a besplatnom registracijom se ovaj probni rok može produžiti na ukupno 60 dana. Probna verzija nudi funkcionalnost glavnog programa, ali bez naprednih opcija za FTP klijent i podršku za kopiranje na USB diskove. Prilikom instalacije i korišćenja probne verzije može se odabrati režim rada u kome će biti aktivirana Light ili Pro verzija. Direktory Opus je delo australijske softverske firme GPSoftware i možete ga preuzeti sa www.gpsoft.com.au.

(Objavljeno u časopisu PC#231)

Facebook komentari:

Tagovi: