BIZIT plus

Zaštićen naziv domena – bezbedna e‑trgovina

Bilo da ste novi u svetu internet prodaje ili ste među veteranima, briga o bezbednosti prodavnice i kupaca treba da je na vrhu vaše liste prioriteta. Sve počinje od naziva domena…

PCPress.rs Image

Kao svake godine, početkom 2020. kompanije iz svih sektora su podvlačile crtu, analizirale prošlogodišnje trendove, pravile projekcije… Za e‑trgovinu u Srbiji, 2019. godina je bila odlična. Zabeležen je rast od 32% u odnosu na 2018. godinu, a broj stanovnika Srbije koji su nešto kupili preko interneta porastao je za 18 odsto! Sve u svemu, pokazatelji su upućivali na optimizam za tekuću godinu. A onda se desio COVID‑19…

Efekat korone

Digitalna transformacija je praktično preko noći ušla u naše živote. Školske klupe su zamenjene TV časovima i web kamerama, a kancelarije su se uselile u dnevne i spavaće sobe. Životni i radni ritam se drastično promenio, a sa njim i naše navike vezane za kupovinu.

Podaci koje iznose predstavnici e‑prodavnica u Srbiji pokazuju da je mart bio period navikavanja na novo stanje, dok je april oborio rekorde kupovine preko interneta. Online prodaja namirnica porasla je čak desetostruko, dok drugi segmenti beleže dvocifren rast. Svi koji smo nešto poručili u prethodnih mesec‑dva smo ovo osetili po vremenima isporuke koja često nisu bila u skladu sa našim ranijim navikama, a sve više trgovaca je ponudio i kombinaciju online kupovine s ličnim preuzimanjem robe.

Digitalna transformacija je praktično preko noći ušla u naše živote. Školske klupe su zamenjene TV časovima i web kamerama, a kancelarije su se uselile u dnevne i spavaće sobe

Nova situacija naterala je brojne kompanije koje online prodaji nisu pristupale ozbiljno da to sada učine. Neke su oduvale prašinu sa e‑commerce funkcionalnosti njihovih sajtova i počele aktivno da promovišu ovu opciju, dok su druge krenule u potragu za što lakšim načinom da uđu u svet e‑trgovine.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Kako pokrenuti e‑trgovinu

Bez ulaska u poslovnu stranu problematike – šta ćete prodavati, na koji način naplaćivati, kako isporučivati – s tehničke strane pokretanje online prodaje je jasan proces koji podrazumeva da prodavac mora imati lokaciju gde će kupci videti informacije o proizvodu i proći kroz proces kupovine (web sajt) i adresu putem koje će do tog sajta doći (naziv domena).

PCPress.rs Image

Online prodaja se može dodati na postojeći sajt kompanije, ako platforma na kojoj je baziran to podržava. Može se razviti i nezavisno od postojećeg sajta, na sopstvenoj platformi. Kako će biti kreiran, koliko će resursa i vremena zahtevati, kakve promene poslovnih procesa su neophodne – zavisi od trenutnog stanja i drugih faktora, ali je sasvim sigurno da svako ko želi, relativno brzo može doći do sopstvene online prodavnice.

Vaš domen

Na kojem će domenu online prodavnica naći svoj prostor primarno zavisi od odgovora na pitanje – na kojem tržištu će svoje proizvode i usluge prodavati. Google, kao dominantan pretraživač u lokalnim pretragama, favorizuje sajtove na lokalnom domenu, a većina pretraga upravo je lokalna – naročito kad kupci traže gde će nabaviti uslugu ili proizvod koji im je potreban.

Ukoliko je prodavnica namenjena tržištu Srbije, logičan izbor su .RS i .СРБ domeni. Ako se cilja nešto šire tržište, najbolji pristup je zakup lokalnih naziva domena u željenim državama i razvoj prodavnice na lokalnim jezicima i pismima. U određenom broju slučajeva ima smisla odabrati i globalni .COM.

Pročitajte i:  UA Day 2024 održan u Beogradu: Put ka digitalno inkluzivnom internetu

PCPress.rs Image

Naziv domena zavisi od više faktora. S jedne strane, bitno je da sadrži reč laku za pamćenje, izgovaranje i kucanje. Bitno je i da bude prepoznatljiv i jedinstven, da ne asocira na naziv konkurencije. A idealno bi bilo i sadrži naziv kompanije, brenda, proizvoda, možda i slogan…

Zaštita naziva domena

Bilo da se radi o potpuno novoj online ili već postojećoj web prodavnici, njena zaštita je od suštinskog značaja. S jedne strane, bezbedan e‑commerce sajt će zaštiti sve korisnike od potencijalne krađe, s druge strane, bezbednost je pitanje opstanka e‑trgovine i firme u celosti. Neretko je jedan bezbednosni incident dovoljan da potpuno naruši poverenje kupaca i dovede do prekida poslovanja.

Izveštaji kompanija koje se bave bezbednošću pokazuju da više od polovine uspešnih napada bude izvršeno „krađom“ naziva domena. Zato briga o bezbednosti sajta mora krenuti od zaštite naziva domena.

PCPress.rs Image

Osnovni vid zaštite je Secure Mode. Kada je naziv domena u ovom režimu, neophodno je odobrenje administrativnog kontakta za svaku promenu važnih podataka vezanih za domen, kao što je promena DNS servera. Iniciranje bilo koje promene aktiviraće slanje e‑mail poruke sa informacijom o traženoj promeni i verifikacionim linkom za njeno odobrenje Ovaj tip zaštite kod većeg broja ovlašćenih registara korisnici mogu sami da aktiviraju.

Client Side Lock opcija zabranjuje sve promene vezane za naziv domena, osim produženja registracije. Kad jednom podesite sve što je potrebno – zatražite od svog ovlašćenog registra da naiv domena zaključa kako biste sprečili sve neovlašćene promene.

S jedne strane, bezbedan e‑commerce sajt će zaštiti sve korisnike od potencijalne krađe, s druge strane, bezbednost je pitanje opstanka e‑trgovine i firme u celosti

Registy Lock  podrazumeva „zaključavanje“ domena na strani registra, kojim se uvodi dodatni nivo provere prilikom izmena podataka o nazivu domena. Svaki zahtev podrazumeva ručnu proveru autentičnosti, čime se dodatno onemogućavaju zloupotrebe.

Pročitajte i:  UA Day konferencija u Beogradu: višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

Dodatna briga

Da biste bili sigurni, uvek vodite računa da su kontakt podaci vezani za naziv domena ažurni. Ne jednom je zabeleženo da su neažurni podaci iskorišćeni za krađu naziva domena, a uz to – e‑mail adresa vezana za njega služi za slanje bitnih informacija, kao u slučajevima opisanim u prethodnim pasusima.

Vodite računa i o DNS serverima koji su vezani za vaš naziv domena. Odaberite hosting kompaniju koja ima dobru reputaciju i upotrebite alat kao što je zonemaster.rs da proverite bezbednost i ispravnost DNS servera koje koristite. Ukoliko primetite bilo kakav problem, kontaktirajte hosting kompaniju kako bi problem bio što pre otklonjen.

PCPress.rs Image

Na kraju, aktivirajte i DNSSEC zaštitu za svoj domen. DNSSEC omogućava proveru autentičnosti DNS komunikacije čime pruža zaštitu od različitih vrsta napada na DNS infrastrukturu i tako doprinosi bezbednosti online prodavnice.

Ovim tekstom smo tek zagrebali površinu, ali nadamo se i skrenuli pažnju na niz veoma bitnih koraka koje možete preduzeti da osigurate vašu internet prodavnicu od raznih eventualnosti. Za više informacija o bezbednom korišćenju naziva domena posetite domen.rs.

Facebook komentari: