RNIDS: Hosting i domen za vaš sadržaj

Kad odlučite da pokrenete sajt, imate slatke muke da definišete ime, obezbedite hosting, zakupite domen… a mi vam dajemo niz preporuka koje će učiniti da sve prođe lakše.

PCPress.rs Image

U našem izdanju koje držite u rukama ili skrolujete u elektronskom obliku, predstavljeni su i ovogodišnji dobitnici Top 50 priznanja za najbolje domaće sajtove, aplikacije i internet nastup generalno. Od prvih dana našeg izbora, a od tada brojimo preko dve decenije, sajtovi su nekako uvek bili u centru pažnje. I to ne bilo koji, već sajtovi namenjeni korisnicima Interneta iz naše zemlje.

S vremenom, naš izbor je postajao komplikovaniji, ali su sajtovi ostali u njegovom središtu. Menjale su se kategorije u koje ih razvrstavamo, pojavili su se i neki novi elementi internet nastupa koje smo uvrstili u izbor, a promenili smo i domen koji smatramo obeležjem domaćih sajtova. Nekada je to bio .yu a danas su tu .rs i .срб.

Gde hostovati sadržaj?

Koju god vrstu sajta da pravite, morate ga negde hostovati. Ponuda je velika i šarena, a ne postoji idealno rešenje za sve potrebe. Možete se odlučiti za klasičan deljeni hosting, za sopstveni virtuelni server, cloud okruženje… Šta ćete odabrati, zavisi od više faktora. Između ostalog to su – vrsta i obim sajta koji pravite, procenjen broj korisnika sajta, vaše tehničko znanje vezano za održavanje hosting servera.

PCPress.rs Image

Od hosting‑a koji odaberete zavisiće koliko brzo će vaš sajt raditi, koliko velik će moći da postane, koliko posetilaca će moći da ugosti. A posredno i na rangiranje u pretrazi – Google će radije prikazati sajt koji ima brz odziv nego onaj na kojem se svaka stranica učitava sporo.

Pročitajte i:  UA Day 2024 održan u Beogradu: Put ka digitalno inkluzivnom internetu

Važne stavke za izbor hosting‑a su, naravno, i njegova cena – da ne platite više nego što treba za određeni tip usluge, ali i podrška koju hosting kompanija pruža. Da li su vam na raspolaganju svakog dana, non‑stop ili u slučaju da sa sajtom nastane problem koji mora na strani hosting‑a da se rešava – morate da čekate prvi naredni radni dan. To je posebno nezgodno ako problem po Marfijevom zakonu nastane u petak uveče, pa sajt bude duže od 48 časova nedostupan.

Pre hostinga – domen

Hosting sam za sebe nije dovoljan. Potreban vam je naziv domena, odnosno adresa po kojoj će vaš sajt biti prepoznat. A da li ćete naziv domena registrovati na .com ili .rs ili nekom drugom domenu najvišeg nivoa, zavisi od toga kojoj publici se obraćate. Da li je vaše ciljna grupa širom sveta ili u nekoj konkretnoj državi? Ako se obraćate publici u Srbiji, na srpskom jeziku – izbor je jasan: .rs za latinične i .срб za ćirilične sadržaje. Ima više razloga za izbor lokalnog domena. Najpre su tu prepoznatljivost i vidljivost.

PCPress.rs Image

 

Naziv domena je polazna osnova za izgradnju uspešnog prisustva na Internetu. On treba da verno predstavlja organizaciju, uslugu, odnosno ponudu, a upotreba lokalnog domena najvišeg nivoa na prvi pogled upućuje i kojem tržištu su aktivnosti organizacije okrenute.

Prednost više za .срб

Odlika srpske ćirilice da jednom glasu odgovara tačno jedno slovo, naš ćirilični domen čini jedinim u svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu baš onako kako se izgovaraju. To nije moguće na našem latiničnom domenu jer pojedini glasovi (dž, lj i nj) koriste po dva znaka!

U vreme kad više od 46 odsto korisnika Interneta pretraživače koristi da bi našlo lokalne informacije, bitno je istaći i da upotreba lokalnog domena ima uticaja na to kako Google rangira sajtove. To potvrđuje i John Mueller iz kompanije Google: „Za geografsko ciljanje uglavnom koristimo nacionalne internet domene.“

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Indeksiranje sajta Google upravo na tome i bazira. Podacima o domenskom prostoru dodaje IP adresu sajta koja je vezana za server na kojem je hostovan. Pored toga se gleda i jezik sadržaja, kao i njegovo pismo.

PCPress.rs Image

Iz drugog ugla gledano, ako se dva po sadržaju maltene ista sajta razlikuju po domenu i IP adresi, bolje će se rangirati onaj koji ima lokalni domen i hosting.

Raznovrsnost i dostupnost

S obzirom na relativnu mladost našeg domena najvišeg nivoa i relativno mali broj registrovanih naziva (poredeći, na primer, s međunarodnim .com), veća je šansa da nađete onaj naziv koji verno predstavlja vašu ideju, projekat ili kompaniju.

Ni dostupnost ne treba zanemariti. Postoji veći broj ovlašćenih registara koji posluju širom Srbije, tako da je u slučaju potrebe (ili želje) sve aktivnosti oko registracije domena moguće obaviti i u poslovnim prostorijama registra. A i podršku, kad zatreba, dobićete od lokalne kompanije – koja vrlo verovatno može biti i vaš hosting provajder.

Kako odabrati domenski prostor

Za nazive .RS i .СРБ domena, registracija je moguća u pet domenskih prostora, u zavisnosti od pravnog statusa korisnika.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

PCPress.rs Image

Nekoliko saveta za kraj

Pre nego što potrčite da registrujete domen za ideju koja vam se rodila dok ste čitali ovaj tekst, a s mišlju da dospete na našu narednu Top 50 listu – zaustavite se na trenutak.

Kad birate naziv domena, izaberite tako da on bude što kraći, da se lako izgovara i još lakše pamti. Istovremeno, pronađite ime koje ne liči na neko drugo – budite jedinstveni koliko god je to moguće. Ako vaša firma već postoji i svi je znaju po nekom pojmu – upotrebite ga. I ne – nije neophodno da skraćenica doo bude u nazivu domena.

Bezbednost domena

Registranti nacionalnih internet domena na raspolaganju imaju različite mehanizme zaštite. Među njima, naš RNIDS je jedini registar na svetu koji omogućava tri nivoa zaštite registrovanih naziva domena, a prilikom procesa registracije, mogućnost zloupotreba znatno je smanjena.

Ukoliko je moguće, registrujte i bliske varijante vašeg naziva domena – tako ćete se zaštititi od nelojalne konkurencije i biti tu ako neko greškom ukuca neku od varijanti naziva.

Na kraju, posetite www.domen.rs/whois i saznajte da li je naziv koji želite slobodan!

Korisna adresa: RNIDS.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,