Top50 Glas publike

Zašto Snapchat i Instagram uklanjaju Giphy opciju?

Kada su Snapchat i Instagram predstavili Giphy stikere za svoje Stories opcije, očekivali su da će Giphy ponuditi GIF-ove koje mogu da koriste čak i njihovi najmlađi korisnici. Nažalost, stvari ne idu uvek kako su planirane, te su obe platforme onemogućile ovu funkciju nakon što su korisnici otkrili izuzetno rasistički GIF među ponuđenim stikerima kompanije Giphy. Pošto je stiker prvi put otkrivena na Snapchat-u, odatle je prvo i uklonjena GIF opcija. Iz kompanije su za TechCrunch rekli: “Čim smo saznali, uklonili smo GIF i onemogućili smo Giphy sve dok ne budemo sigurni da se to neće ponoviti… dok čekamo da Giphy-ev tim pogleda. ”

PCPress.rs Image

Korisnici su našli istu stvar i na Instagram-u kratko nakon toga, i društvena mreža je odlučila da sledi korake Snapchat-a. Iz Instagram-a su ponovili izjavu Snapchat-a, rekavši TechCrunch-u da je “uklonjena opcija Giphy dok se istražuje ovo pitanje.” Ovo nije Snapchat-ov prvi problem sa rasističkim sadržajem. Još u 2016. godini bio je veoma kritikovan zbog stvaranja AR filtera koji je obrađivao azijski stereotip i ljudima davao iskošene oči. Snapchat rizikuje reputaciju ako ne može svoj sadržaj da drži pod kontrolom, ali činjenica da je stiker dostupan i na Instagram-u čini ovo problemom Giphy kompanije.

Pročitajte i:  Meta plaća 725 miliona dolara za rešavanje tužbe oko skandala Cambridge Analytica

PCPress.rs Image

Iz Giphy-ja kažu da nije dozvoljeno bilo šta što sadrži govor mržnje, ali izgleda da je ovaj jedan nekako prošao kroz kontrolu. Takođe su rekli da je stiker stigao do platformi zbog greške u njihovim filterima za kontrolu sadržaja. Onlajn GIF baza je od tada zaustavila sve i trenutno pregleda svaki stiker koji nudi ručno: “Korisnik je otkrio uvredljiv GIF stiker u našoj biblioteci, a mi smo ga odmah uklonili prema našim smernicama o sadržaju. Posle istraživanja incidenta, ovaj stiker je bio dostupan zbog greške u našim filterima za kontrolu sadržaja koji se posebno odnose na GIF stikere. Popravili smo bag i ponovo smo prekontrolisali sve GIF stikere u našoj biblioteci. Zaposleni u Giphy-u takođe dalje pregledaju svaki GIF stiker i trebalo bi da završe ubrzo. Preuzimamo punu odgovornost za ove nedavne događaje i iskreno se izvinjavamo svima koji su bili uvređeni. ”

PCPress.rs Image

Da podsetimo da je Snapchat 20. februara započeo integraciju Giphy-ja, kako bi ljudi mogli da ukrase svoje fotografije i video snimke sa pokretnim slikama koje je Giphy tim birao da budu sigurne. Krajem januara objavljena je vest da i Instagram radi na integraciji Giphy stikera, koja je izašla u opticaj nedelju dana kasnije. Incident je neprijatan i za Instagram-ovu matičnu kompaniju Facebook, jer se sada stavlja pod sumnju i Facebook aplikaciju Messenger Kids, koja takođe poseduje Giphy integraciju i koja bi trebalo da prikazuje samo gifove koje su pod odobrenom oznakom.

Pročitajte i:  Instagram na webu je redizajniran za velike ekrane

Snapchat i Instagram će morati da odluče da li žele pomoć sa strane čak i ako im ne mogu garantovati kvalitet ili sigurnost njihovog sadržaja ili će ići samostalno dok se međusobno nadmeću.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,