ERP 2024

Kolokacija: rešenje za mala i mikro preduzeća

Problem smeštaja i obrade velikih količina podataka nije rezervisan za velike, već je sve više muka malih i mikro kompanija. Implementacija infrastrukture potrebne za nesmetano i pouzdano poslovanje ponekad kasni za povećanjem obima posla. Razlozi su obično tehničke, operativne ili finansijske prirode. Kada se ti problemi približe granici nerešivosti, razmišlja se o kolokaciji.

PCPress.rs Image

Šta je kolokacija?

Kolokacija znači da ste svoje servere i prateću mrežnu opremu udomili u data centru, iznajmivši prostor i potrebne infrastrukturne resurse: napajanje, hlađenje, konektivnost, zaštitu, sigurnost.

Trendovi

Rast količine podataka pritiska sve više kompanija da koristi kolokaciju kao optimalno rešenje. Vrednost tržišta kolokacije 2020. bilo je oko 50 milijardi dolara, a predviđa se rast od oko 14 odsto do 2022. Sve više malih i srednjih preduzeća koristi kolokaciju kao rešenje za svoju IT infrastrukturu. Glavni razlozi leže u eksplozivnom rastu količine podataka u operativnim aktivnostima, razvoju i istraživanjima i uvođenju Industrija 4.0 principa u proizvodnji. Proizvoditi terabajte, petabajte ili eksabajte informacija je mnogo lakše nego ih čuvati, pa se već oseća manjak kapaciteta. Zbog toga se sve više koriste servisi cloud-a i kolokacije.

Šta dobijate u kolokaciji?

Najpre, manje glavobolje oko dnevnih operativnih pitanja, ali i planiranje investicija u infrastrukturu malih preduzeća. Analize pokazuju da je za malo preduzeće isplativiji kolokacioni ugovor na tri do pet godina od grinfild investicije u IT infrastrukturu čije se korišćenje projektuje na 15-20 godina. Pored finansijskih, kolokacija daje dodatne merljive prednosti i pogodnosti:

  • Sigurnost: Kolokacioni data centri nude višestruko bolju fizičku i IT sigurnost sa skalabilnim nivoima zaštite.
  • Skalabilnost: Kolokacioni provajder bez problema zadovoljava zahteve za povećanjem prostora, snage, propusnog opsega i broja zaposlenih koje diktira rast biznisa, što može biti problematično za mala preduzeća.
  • Energetska efikasnost: smanjenje PUE, potrošnje energije i CO2 otiska obavezni su za velike data centre, ali se ti problemi lakše rešavaju kada je veća količina opreme.
  • Konektivnost: obezbeđenje više mrežnih provajdera je standardna ponuda kod kolokacije.
  • Upravljanje rizicima: izmeštanje podataka i kritične opreme u kolokacije obezbeđuju povećanje redundanse i smanjenje downtime-a, bez posledica po raspoloživost.
Pročitajte i:  Ko je Watson i čime se on bavi

Vaš biznis je spreman za kolokaciju. Rittal sve čini lakšim.

Implementacija kolokacione infrastrukture i servisa je izazov zbog kompleksnosti i visokih zahteva, često protivrečnih. Rešiti smeštaj opreme, napajanje i hlađenje, sigurnost i monitoring, a ne izgubiti se u šumi vendora, rešenja i „rešenja”, proizvođača i tehnologija…

PCPress.rs Image

Oslanjajući se na Rittal-ova rešenja, Vesimpex može rešiti dileme i trileme i pomoći vam da dođete do zaokruženog rešenja bez enormnih budžeta, skrojenog tačno po meri i pogodnog za dugogodišnju eksploataciju i održavanje bez glavobolje.

Rittal je prisutan u kolokaciji godinama, nudeći zaokruženi sistem opreme i rešenja bez nerešenih pitanja:

  • Kolokacioni rekovi velike nosivosti sa odvojenim, nezavisnim pregradama za opremu različitih korisnika.
  • Sistemi napajanja od glavnog razvoda kapaciteta 5500 A do distribucije u svakom reku i do svakog potrošača, uz merenje i upravljanje izvodima.
  • Modularni efikasni sistem klimatizacije za najveća toplotna opterećenja, s vodom ili DX jedinicama.
  • Superosetljivi sistem rane detekcije požara i automatskog gašenja.
  • Nadzor nad fizičkim parametrima prostora i upravljanje celim data centrom kroz RiZone DCIM aplikaciju.

Modularna kućišta s vertikalnom podelom do četiri potpuno nezavisna dela po visini omogućiće vam optimalni smeštaj opreme i odvajanje korisnika. Standardni pribor i dodatna oprema rekova rešava sva pitanja napajanja, klimatizacije i nadzora.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

U slučaju potrebe možemo da vam ponudimo potpuno odvajanje više rekova u zaštićenu celinu, tzv. cage rešenja, s potpunom kontrolom prisustva i pristupa.

Implementacija pribora i unutrašnje opreme je veoma jednostavna, jer su svi elementi prilagođeni montaži i povezivanju bez korišćenja alata. Ne brinite za težinu opreme, Rittal rekovi imaju (a)testiranu nosivost do 1500 kg.

Suvišna toplota je veliki rizik

Disipacija opreme ponovo počinje da raste. Od nekadašnja 3 kW, sada je najčešće u opsegu 5-8 kW po reku, a u specifičnim aplikacijama i do 25 kW po reku. Za hlađenje servera na raspolaganju su vam vertikalne rashladne jedinice velike efikasnosti i snaga, do 35 kW u DX i 53 kW u varijanti s vodom kao rashladnim fluidom. Rashladne jedinice s kombinovanim free cooling jedinicama bitno poboljšavaju PUE. Dodatni pribor pomoći će vam da maksimalno iskoristite strujanje vazduha, bez nepotrebnih gubitaka. Montaža je olakšana jer rashladne jedinice zauzimaju veoma malu površinu u data centru, a po dimenzijama odgovaraju serverskim rekovima.

PCPress.rs Image

Posebnu prednost za korisnike kolokacije donosi sistem nadzora fizičkih parametara, CMC uređaj koji meri temperaturu, vlažnost, parametre napajanja, signalizira statuse i upravlja radom klimatizacije, otvaranjem vrata itd. Senzori su vezani u mrežu koja se lako proširuje i modifikuje, a daljinski nadzor je moguć korišćenjem brojnih standardnih protokola. Nivo iznad predstavlja RiZone DCIM softver za vizuelizaciju, nadzor i upravljanje data centrima. Praćenje svih parametara i automatizovane procedure upravljanja obezbeđuju pravovremeni i adekvatni odgovor na sve rizike i poremećaje, kao i optimizaciju rada i smanjenje troškova eksploatacije.

Pročitajte i:  GoPro: Budite uvek korak ispred konkurencije

Sistemi rane detekcije požara s recirkulacionim sistemom i ekstremno osetljivom mernom ćelijom, zajedno sa uređajem za automatsko gašenje na bazi Novec-1230 čine efikasnu i pouzdanu zaštitu od požara.

Pouzdan partner za implementaciju

Vesimpex nudi podršku i dugogodišnje iskustvo u planiranju, projektovanju i izvođenju fizičke infrastrukture data centara, kao i održavanje i servis na SLA ugovore tokom eksploatacije. Uz našu pomoć u svim fazama projekta put do pravog rešenja je brži i jednostavniji.

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,