BIZIT 2022

Zbog praznične sezone, porast broja malvera za internet bankarstvo

Najnoviji izveštaj kompanije Trend Micro o pretnjama pokazuje nam šta je to što možemo očekivati u poslednjem tromesečju ove godine.

Photo: kleuske/Flickr
Photo: kleuske/Flickr

Izveštaj predviđa da će broj zlonamernih i visoko rizičnih aplikacija usmerenih na Android platformu dostići milion pre završetka 2013. godine, a sa približavanjem sezone praznika pojačava se zabrinutost zbog znatnog porasta broja malvera usmerenih na internet bankarstvo.

„Dok potrošače privlači udobnost internet bankarstva, kriminalci sve brže razvijaju alatke kako bi iskoristili opštu neinformisanost”, rekao je Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro.

„Kada je reč o Androidu, najčešći način ugrožavanja ličnih bankarskih podataka je kreiranje lažne aplikacije sa trojancem koja je slična aplikaciji koju nudi banka. Takve aplikacije kradu lične informacije, brojeve računa i podatke o kreditnim karticama bez znanja korisnika. Iako se proizvodi kompanije Apple tradicionalno smatraju potpuno zaštićenim od pretnji, naša istraživanja pokazuju da lični podaci i tu mogu biti ugroženi, jer je sve više pokušaja krađe identiteta usmerenih na korisnike ove platforme.”

Ove godine, broj malver aplikacija usmerenih na Android platformu dostigao je milion. Među njima, 80% je bilo zlonamerne prirode, sa najčešćom zloupotrebom premium usluga, a preostalih 20% smatrano je visoko rizičnim aplikacijama. Broj lokacija za krađu identiteta u vezi sa kompanijom Apple ostao je stabilan u trećem tromesečju sa 4.100 otkrivenih u julu; 1.900 u avgustu i 2.500 u septembru.

Pročitajte i:  BRATA malver koji briše Android evoluira u stalnu pretnju

„U poređenju sa prethodnim tromesečjem primetili smo nagli porast zlonamernih programa za Android uređaje u Istočnoj Evropi. Zemlje kao što su Rusija i Ukrajina dospele su na listu TOP 10 zemalja sa najvećim brojem preuzimanja zlonamernih Android aplikacija. Isti trend javlja se i u drugim zemljama regiona”,  kaže Peter Lupsic Manager, Central-Eastern Europe, Trend Micro.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,