ZTE se ipak vraća u Ameriku?

Pre malo više od godinu dana, američka vlada je izrekla rekordnu kaznu od 1,2 milijarde američkih dolara kineskom gigantu kompaniji ZTE, zbog kršenja sankcija protiv Irana i Severne Koreje, a pre mesec dana i sedmogodišnju zabranu poslovanja zbog kršenja sporazuma o priznanju krivice. U međuvremenu, politika SAD bi mogla da napravi još jedan u nizu polukružnih skretanja, jer je Tramp najavio da je u pregovorima sa kineskim predsednikom da ZTE vrati poslovanje u SAD.

PCPress.rs Image

Kompanija ZTE se pred američkim sudom izjasnila krivom jer je od 2010. do 2016. prodavala hardver i softver pravljen u Americi prodavala Iranu, kako bi snabdevala njihove telekomunikacione operatere infrastrukturnom opremom. Pored Irana, ZTE je imao 283 isporuke opreme (uključujući servere i rutere) ka Severnoj Koreji, koja je takođe pod embargom SAD-a. Pored isporuka, veći problem je činjenica da su ZTE zvaničnici opstruirali petogodišnju istragu, kontinualno plasirajući i dajući neistinite izjave federalnim istražiteljima. Prelomni trenutak se desio kada su američki agenti zaplenili laptop ZTE advokata koji je sadržao veliku količinu dokumenata u kojima se navode ilegalne prodaje ovog giganta.

Pročitajte i:  Da li će Bela kuća da zabrani TikTok?

Posledica je ogromna kazna i sporazum o krivici kojim se ZTE obavezuje da neće više da prodaje opremu državama pod embargom, kao i da ne sme da daje bonuse zaposlenima koji su učestvovali u ilegalnim radnjama. ZTE se nije držao poslednjeg dela, pa je kompanija otpustila samo četiri starija zaposlena, zadržavši 35 ljudi koji su učestvovali u malverzacijama i isplatila im pune bonuse. Posledica direktnog kršenja sporazuma je potpuna zabrana izvoza robe proizvedene u SAD kineskoj kompaniji, koju najviše pogađa oprema koju je kupovala od Dolby i Qualcomm-a.

U zvaničnoj izjavi američkog Ministarstva trgovine se navodi da je ZTE, umesto kazni nagradio svoje direktore, što je nešto što se ne sme tolerisati. Pored ovih problema, sa druge strane globusa, britanski National Cyber Security Centre (NCSC) je izdao pismo upozorenja telekomunikacionim operaterima da ne koriste opremu i servise kompanije ZTE, zbog “rizika nacionalne bezbednosti”. NCSC je izjavio da njihovi operateri već koriste Huawei opremu i da bi uvođenje još jednog kineskog igrača znatno povećalo rizik od eksternog mešanja u nacionalne komunikacije. Naravno, dodato je da je ZTE-ovo kršenje sankcija dodatno doprinelo ovoj odluci.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

PCPress.rs Image

Ne treba zaboraviti ni da je u januaru ove godine, predstavnik Teksasa, Mike Conaway predložio zakon kojim se američkim vladinim službenicima zabranjuje korišćenje telefona i opreme kompanija ZTE i Huawei. Paralelno, predsednik Federalne komunikacione komisije SAD je potvrdio predlog da telekomunikacioni operateri prestanu sa kupovinom kineske opreme. Na kraju, početkom ovog meseca, američko Minisrtarstvo odbrane je naredilo američkim vojnim bazama da prestanu sa prodajom Huawei i ZTE telefona.

Nakon veoma nepovoljnog položaja kineskog telekomunikacionog giganta, nada se javila u vidu izjave američkog predsednika koji u poslednjih nedelju dana nema ambicije dizanja novih zidova ka neistomišljenicima, već je u pregovorima sa kineskim predsednikom kako bi se ZTE brzo vratio u poslovanje.

Sa preko 80.000 zaposlenih i jasnim vezama sa kineskom vladom ZTE je kompanija čije je poslovanje od nacionalnog interesa, pa ne čudi mnogo što je problem eskalirao do najvišeg nivoa.

Pročitajte i:  Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,