Kako proveriti stanje SSD-a u Windows 10 i Windows 11

Ako želite da vaš računar bude u vrhunskom stanju, povremeno bi trebalo da proveravate vitalne vrednosti kritičnih komponenti.

PCPress.rs Image

Saznajte koliko je zapisa ostalo vašem SSD-u

Jedan od najvažnijih je vaš solid-state disk (SSD), koji u većini slučajeva čuva vaš operativni sistem i podatke aplikacije. SSD diskovi su eksplodirali u popularnosti tokom godina i takođe su dugo ostavljali hard diskove (HDD) za sobom u pogledu performansi (i prodora na potrošačko tržište). Ali ako želite da budete sigurni da vaš SSD radi u vrhunskom stanju, preporučljivo je da povremeno obavite zdravstveni pregled. Evo nekih znakova da vaš SSD možda ne radi, što bi na kraju moglo dovesti do katastrofalnog događaja.

 • Vaš računar sveukupno radi sporije nego inače
 • Aplikacije se sporo pokreću ili krešuju
 • Često se javljaju greške plavog ekrana smrti
 • Vaš SSD se označava kao read-only

Srećom, postoji nekoliko načina da nadgledate zdravlje vašeg SSD-a pomoću SMART-a (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology/Tehnologija samo-nadgledanja, analize i izveštavanja) ugrađenog u uređaje za skladištenje i softverske uslužne programe koji su povezani sa njim.

Pročitajte i:  Windows 11 Notepad funkcija pomoći će vam da pišete sa sigurnošću

Korišćenje komandne linije operativnog sistema Windows 11 za nadgledanje zdravlja SSD-a

Iako sigurno možete preuzeti i instalirati aplikacije kao što su CrystalDiskInfo i AIDA64, Windows 11 takođe ima ugrađene alate za analizu.

 • Kliknite na Search dugme na traci zadataka
 • Ukucajte „CMD“ i pritisnite enter
 • Otkucajte “WMIC” i pritisnite enter
 • Otkucajte „diskdrive get status“ i pritisnite enter

Sada će vam se prikazati jedan od dva rezultata u komandnoj liniji. Ako vidite „OK“, vaš SSD radi nominalno. Ako vidite „Pred Fail“, verovatno je da vaš SSD ne funkcioniše ispravno i bilo bi mudro da napravite rezervnu kopiju podataka što je pre moguće.

Proverite SMART koristeći CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo je koristan uslužni program koji koristi SMART na vašem SSD-u i prijavljuje te vrednosti nazad u interfejsu koji je jednostavan za korišćenje.

 • Preuzmite i instalirajte CrystalDiskInfo sa veb lokacije izdavača aplikacije.
 • Otvorite CrystalDiskInfo, koji vam odmah predstavlja sve relevantne informacije koje se odnose na vaše SSD(ove) i HDD(ove)

Proverite SMART koristeći AIDA64 Extreme

 • Preuzmite i instalirajte AIDA64 Extreme (30-dnevna probna verzija) sa veb lokacije izdavača.
 • Otvorite AIDA64 Extreme i kliknite na ikonu Storage iz glavnog menija.
 • Kliknite na SMART.
Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Kao i CrystalDiskMark, AIDA64 Extreme prijavljuje SMART podatke, ali na malo drugačiji način. AIDA64 pokazuje da disk jedinica ima 100 procenata svog procenjenog korisnog veka trajanja i izveštava o životnom veku u terabajtima. Takođe navodi ukupno „Vreme uključivanja“ na 785 dana. Takođe su zabeležene iste vrednosti SMART atributa (prag, trenutna i najgora).

Korišćenje alata specifičnih za proizvođača za praćenje zdravlja SSD-a i skeniranje/popravljanje grešaka

Nekoliko proizvođača SSD-a obezbeđuje sopstvene besplatne uslužne programe za zdravlje diskova koji pružaju više od statistike. Seagate-ov SeaTools pruža slične mogućnosti SMART čitanja kao AIDA64 Extreme i CrystalDiskInfo (uključujući praćenje atributa i sate po uključenju), ali vam takođe omogućava da pokrenete nekoliko nedestruktivnih dijagnostičkih testova. Takođe radi na diskovima koji nisu Seagate. Kratki samotest se završava u roku od nekoliko minuta i jednostavno izveštava da li je test prošao ili nije. Kratki generički test takođe daje ocenu „Položio/Pao“ i potrebno mu je oko minut da se pokrene. SeaTools može čak pokušati da popravi greške (ako se pojave u prethodnim testovima) koristeći Fix All Short i Fix All Long komande.

Pročitajte i:  Privremeni interfejs koji se "provlači" kroz Windows već 30 godina

Fix All može da popravi i zameni loše blokove, tako da vas aplikacija upozorava da napravite rezervnu kopiju podataka pre nego što nastavite. Samsung Magician Software je još jedan popularan uslužni program sa SMART dijagnostičkim mogućnostima i mogućnošću praćenja zdravlja SSD-a. Pošto je specifičan za Samsung, softver takođe može da vas obavesti da li je SSD u vašem sistemu originalan. Samsung takođe učitava softver sa testom performansi, podrškom za prekomerno obezbeđivanje radi povećanja performansi/dugovečnosti i mogućnošću ažuriranja firmvera za vaš SSD. Još jedna opcija je Western Digital Dashboard, koja je po konceptu slična Samsung Magician Software-u, jer vam omogućava da proverite zdravlje diska/SMART status, držite na oku temperature, pa čak i nadogradite na noviji firmver sve iz jednog uslužnog programa.

Izvor: Tomshardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,