BIZIT Seminar

Možete pokrenuti Windows 11 na samo 200 MB RAM-a – ali da li biste to trebali?

Uklanjanje operativnih sistema radi rada na starom, zaboravljenom ili jeftinom hardveru nije ništa novo i iznedrilo je čitavu zajednicu ljubitelja Linuxa. Ali šta je sa Windows 11?

PCPress.rs Image

Samo zato što možete – ne znači da treba

Za to, Microsoft kaže da će vam trebati procesor od 1 GHz sa najmanje dva jezgra, 4 GB RAM-a i najmanje 64 GB memorije.Prošle nedelje, rumunski jutjuber NTDEV je na Archive.org otpremio smanjenu verziju operativnog sistema Windows 11, odgovarajuceg naziva Tiny11.

Prilagođeno izdanje Windows-a kreirano je uklanjanjem što je moguće više funkcija uz zadržavanje osnovnog korisničkog iskustva, kaže NTDEV. Ovo je uključivalo ručno uklanjanje delova Windows prodavnice (WinSxS).

U video snimku koji demonstrira izdanje, njegov tvorac tvrdi da operativni sistem može da radi neometano u okruženjima sa samo 2 GB memorije – upola manje od minimalnih Microsoftovih specifikacija. Međutim, tokom vikenda, NTDEV je tvitovao snimak ekrana koji prikazuje operativni sistem koji radi na samo 384 MB RAM-a. “Užasno je sporo, ali funkcioniše”, rekao je.

Pročitajte i:  Messenger bi mogao biti sumrak Windows vidžeta

Nedugo z atim, korisnik Twittera je objavio snimak ekrana koji prikazuje operativni sistem koji radi na samo 200 MB memorije.

Čini se da je minimalna količina memorije potrebna za funkcionalno, iako veoma sporo iskustvo, 384 MB, mada ćete sigurno želeti više od toga ako planirate da pretražujete web. Ali možda je važnije od potrebe za nešto manje RAM-a od standardnog Windows-a da Tiny11 zauzima manje od polovine prostora. Skraćeno izdanje troši samo 8 GB skladišnog prostora. To je mnogo manje od otprilike 20 GB kapaciteta koji je obično potreban za OS, stavljajući u perspektivu koliko je operativni sistem postao zahtevan tokom godina.

Ako, razumljivo, imate rezerve prema preuzimanju i instaliranju čudnog Windows ISO-a koji ste pronašli na internetu, ništa vas ne sprečava da kreirate sopstveni. Prema NTDEV-u, Tiny11 je kreiran upotrebom kombinacije NTLite-a i MSMG-a da bi se uklonile neželjene funkcije i prepakovao operativni sistem za rad. Iako je lakši od standardnog Windows-a, NTDEV primećuje da izdanje nije savršeno. Iako je uklanjanje Windows prodavnice učinilo operativni sistem znatno manjim, to takođe znači da kumulativna ažuriranja nisu moguća, objasnio je NTDEV, dodajući da bezbednosne definicije i .NET ažuriranja i dalje funkcionišu kako je predviđeno.

Pročitajte i:  Kako proveriti stanje SSD-a u Windows 10 i Windows 11

NTDEV kaže da rade na automatizaciji procesa kako bi zadržali relevantne delove Windows prodavnice kako bi odgovorili na ove izazove.

Kreator Tiny 11 kaže da ova verzija nije napravljena za svakodnevnu upotrebu, već pre svega za one koji bi želeli da isprobaju Windows 11 na starijim ili slabijim PC računarima.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *