BIZIT plus

3D štampane tablete za kontrolisano oslobađanje lekova

Istraživači sa Univerziteta u Baskiji razvili su tehniku koja im omogućava da 3D štampaju farmaceutske tablete, koristeći različite vrste skroba.

PCPress.rs Image

Tehnika bi mogla da omogući personalizovanije lečenje

Modifikovanjem vrsta skroba koji se koristi i oblika tableta, tim može fino podesiti oslobađanje leka tako da bude brzo ili sporo. Ovo uključuje potpuno oslobađanje inkapsuliranog leka za samo deset minuta do čak šest sati, pružajući značajan obim za rešavanje širokog spektra terapijskih situacija. Tehnika bi mogla da omogući personalizovanije lečenje za grupe pacijenata kojima su potrebni specijalizovani režimi doziranja, kao što su deca i stariji ljudi. Još jedna prednost ovog pristupa je sposobnost da se isporuče hidrofobni lekovi, koje je obično teško napraviti, jer se neće rastvoriti u vodi.

Oralno doziranje lekova u obliku tableta za gutanje je na neki način najjednostavniji način za isporuku leka, koji zahteva da pacijent jednostavno proguta tabletu. Međutim, postoji nedostatak raznolikosti u dozama dostupnim za određene pacijente. Takvim pacijentima će često biti potrebne različite doze u poređenju sa standardnim dozama za odrasle i mogu imati koristi od različitih profila oslobađanja. Ovo takođe važi za pacijente sa različitim nivoima težine bolesti, a genetika i pol takođe mogu igrati ulogu u najprikladnijem profilu doziranja i oslobađanja za određenog pacijenta. Međutim, tablete su najčešće dostupne u formulaciji „jedna veličina za sve“ koja ne uzima u obzir ove nijanse. Da bi rešili ovo, ovi istraživači su razvili metod za 3D štampanje tableta i fino podešavanje oslobađanja kako bi stvorili personalizovaniji pristup oralnim lekovima.

Pročitajte i:  Hipersenzitivni senzor dodira 'oseća' stvari sa udaljenosti od 10 centimetara

Da bi napravili prilagođene pilule, istraživači su se okrenuli prirodnom materijalu, skrobu. „Uspeli smo da pripremimo tablete na bazi tri vrste skroba – dve vrste kukuruznog skroba (normalnog i voštanog) i jedne vrste krompirovog skroba – različite geometrije i napunjene nerastvorljivim lekom“, rekao je Kizkica Gonzalez, jedan od kreatora novih tipova tableta. Koristeći različite vrste skroba, istraživači su uspeli da drastično promene profil oslobađanja uključenog leka. „Uočili smo važnost botaničkog porekla skroba u praktično svim svojstvima, kao što su porozna mikrostruktura, formiranje stabilne mreže ili oslobađanje leka“, rekao je Gonzalez. „U slučaju normalnog kukuruznog skroba, oslobađanje leka je trenutno i lek se potpuno oslobađa u roku od 10 minuta; u slučaju voštanog kukuruznog skroba i krompirovog skroba, oslobađanje je kontinuiranije i može potrajati do 6 sati za potpuno oslobađanje. Takođe smo uspeli da pokažemo važnost geometrije tableta u oslobađanju leka”.

Konačno, kombinovanjem dve različite vrste skroba, istraživači su uspeli da stvore dvofazno oslobađanje, omogućavajući naprednije primene. U ovom slučaju, oslobađanje se odvija u dve faze. Na primer, u slučaju infekcije, u početnoj fazi korišćenjem normalnog kukuruznog skroba, lek bi se mogao odmah pustiti da ublaži bol, a u sledećoj fazi, sa bilo kojom od druge dve vrste skroba, može se osloboditi antibiotik za kontinuiranu primenu.

Pročitajte i:  3D štampač putuje na Internacionalnu svemirsku stanicu

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,