BIZIT plus

3D štampani implantati za grudi 

Izraelska tehnologija će se koristiti za 3D štampanje implantata za dojke kako bi se pomoglo pacijentima da regenerišu svoje prirodno tkivo.

PCPress.rs Image

Studija je pokazala progresivne faze regeneracije tkiva nakon tri meseca

Stratasys, izraelska kompanija za 3D štampanje, i CollPlant Technologies, ​​američka kompanija koja razvija bioink (3D štampani materijal koji se koristi za proizvodnju veštačkog živog tkiva), zajednički razvijaju tehnologiju. To je deo novog sporazuma između dve kompanije za biofabrikaciju ljudskih tkiva i organa. Implantati za grudi su dizajnirani da regenerišu prirodno tkivo dojke bez izazivanja imunološkog odgovora – metoda tela da se brani od stranih supstanci pokušavajući da ih uništi. Procedure rekonstrukcije i povećanja grudi su druga najčešća procedura plastične hirurgije koja se izvodi širom sveta. Najčešći zahvati se baziraju na implantaciji grudi od sintetičkog silikona, veštačkoj zameni za prirodno regenerisano tkivo, koje nosi rizik od komplikacija.

„Kroz ovo partnerstvo sa CollPlant-om, imamo važnu priliku da transformišemo zdravstvenu negu bioštampanjem, kako bismo poboljšali živote pacijenata koji su podvrgnuti procedurama povećanja grudi ili rekonstrukcije“, rekao je izvršni direktor Stratasys-a, dr Joav Zeif.

Pročitajte i:  3D štampač putuje na Internacionalnu svemirsku stanicu

Jehiel Tal, izvršni direktor CollPlant-a, rekao je: „Stratasys je vodeći u proizvodnji aditiva i mi smo uzbuđeni što sarađujemo sa njima na ovoj transformativnoj inicijativi. P3 tehnologija omogućava štampanje sa visokom rezolucijom i kontrolom procesa, i verujemo da će kombinovane, pionirske tehnologije obe kompanije pojednostaviti razvoj i proizvodni proces tako da imamo najefikasnija sredstva za proizvodnju naših regenerativnih implantata za dojke i drugih potencijalnih tkiva i organa. Verujemo da naš regenerativni implant na bazi rhKolagena ima potencijal da prevaziđe izazove postojećih procedura za dojke koje koriste silikonske implantate ili autologni transfer masnog tkiva”.

U januaru, CollPlant je objavio da je uspešno završio studiju na velikim životinjama za svoje 3D bioštampane regenerativne implantate za dojke. Studija je pokazala progresivne faze regeneracije tkiva nakon tri meseca, sa zrelim vezivnim tkivom i neovaskularnim mrežama koje su formirane unutar implantata, i nisu prijavljeni neželjeni događaji. CollPlant planira da započne sledeću studiju na velikim životinjama u drugoj polovini 2023. koristeći implantate komercijalne veličine da podrži naredne studije na ljudima.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: Nocamels

Facebook komentari: