ASUS Zenbook

9 tehnoloških izuma žena koji su promenili svet

Pogledajte oko sebe. Bez čega ne možete da zamislite današnji dan? Zahvalite ovim ženama na tome!

robot white robots android technology machines monochrome science fiction water drops i robot greysc_www.wallpaperhi.com_65

1. Računarski softver

Dr Grace Murray Hopper, admiralka američke mornarice, bila je naučnica koja je otkrila COBOL, prvi user-friendly poslovni računarski softver. Pored toga, ona je prva osoba koja je upotrebila izraz bug kako bi opisala iregularnost računarskog sistema, nakon što je pronašla stvarnog moljca koji je uzrokovao probleme u njenom računaru.

2. Bežični prenos podataka

Hedy Lamarr otkrila je tajni komunikacioni sistem tokom Drugog svetskog rata za radio-kontrolu torpeda upotrebom frequency hopping tehnologije, čime je položila tehnološke temelje za sve – od wi-fija do GPSa. Uz to je slučajno i svetski poznata filmska zvezda. 

3. Grejanje u kolima

Prvi grejni sistem u vozilu, koji je usmeravao vazduh preko motora kako bi ugrejao promrzle prstiće aristokratskih vozača 19. veka, izumila je Margaret A. Wilcox 1893. godine. Ona je takođe osmislila kombinovanu mašinu za pranje suđa i odeće, koju neko pod hitno treba da konstruiše! 

4. Stambeno solarno grejanje

Fizičarka i pionirka solarne energije, dr Maria Telkes, udružila se 1947. godine sa jednako opakom damom, arhitektom Eleanor Raymond, kako bi zajedno izgradile prvi dom koji se u potpunosti napaja solarnom energijom.

5. Moderni frižider

Florence Parpart izumela  je električni frižider davne 1914. godine.

Dr. Shirley Jackson

6. Telekomunikacione tehnologije 

Teorijska fizičarka dr Shirley Jackson bila je prva Afroamerikanka koja je doktorirala na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu 1973. godine. Tokom rada u Bell Laboratories, sprovela je ključno naučno istraživanje koje je omogućilo izum prenosnog faksa, touch tone telefona, solarnih stanica, svetlovodnih kabela i tehnologije koja se krije iza prikaza broja i poziva na čekanju.

Pročitajte i:  Huawei WiFi AX3: Wi-Fi 6, pa još plus

7. Mašina za pranje suđa

Spašavajući nebrojene brakove, mašinu za pranje suđa izumela je Josephine Cochrane 1887. godine. Svoj je izum ponudila vlasnicima hotela, skandalozno odlazeći na sastanke bez supruga, brata ili oca u pratnji, te je naposletku otvorila vlastitu fabriku.

8. Sigurnosni sistem videonadzora

Marie Van Brittan Brown patentirala je sistem videonadzora 1969. godine, a bio je namenjen ličnoj sigurnosti, budući da je policija bila spora u odazivu za pomoć u njenoj njujorškoj četvrti. Njen izum predstavlja osnovu modernog videonadzora u privatne i policijske svrhe.

9. Centralno grejanje

Svaki put kad se osećate zahvalno što je vaš stan lepo ugrejan usred zime, setite se Alice Parker koja je izumela sistem plinski pogonskog centralnog grejanja 1919. godine. Iako njen dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je neko uopšte zamislio korišćenje prirodnog plina za grejanje, te je tako ova dama inspirisala grejne sisteme budućnosti. 

Izvor: Fooyoh

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,