BIZIT plus

Tesla povlači 1,62 miliona vozila u Kini zbog kontrole sigurnosti autopilota

Isti problem je naterao kompaniju da povuče 2 miliona električnih vozila u SAD-u.

PCPress.rs Image

Tesla povlači 1,62 miliona vozila u Kini zbog problema sa bezbednošću autopilota. Isti problem se pojavio i u Sjedinjenim Državama prošlog meseca. Kompanija će izvršiti popravke putem besplatnih nadogradnji, bežično. Na taj način će se dodati funkcije koje osiguravaju da vozači obrate pažnju dok koriste Teslin sistem pomoći. Ažuriranje utiče na skoro svaki Teslin automobil ikada prodat u zemlji. Među njima su i uvezeni Model S i Model X. Takođe, u tu grupu spadaju i Model 3 i Model Y proizvedeni u Kini.

Prema Kineskoj upravi za regulisanje tržišta (SAMR), vozači mogu “zloupotrebiti funkciju kombinovane asistencije vožaču nivoa 2, povećavajući rizik od sudara vozila i ugrožavajući bezbednost.” Kao i u SAD-u, nadogradnja će uključiti dodatne kontrole i upozorenja koja podstiču vozače da nastave da prate vozilo kada je uključena Teslina Autosteer funkcija.

Tesla takođe povlači 7.538 uvezenih Model S i Model X kako bi rešila problem koji može sprečiti otvaranje vrata u slučaju sudara. Taj problem je takođe ranije rešen u SAD-u. Ovaj problem će se takođe obaviti putem bežičnog ažuriranja, bez potrebe da korisnici idu u Tesline servise.

Pročitajte i:  Ukradena Teslina tehnologija baterije prodata je na Youtube

Kina predstavlja najveće tržište kompanije

U SAD-u, NHTSA još uvek vodi otvorenu istragu o kontrolama sigurnosti autopilota dok prati Tesline popravke. Regulator je naveo prošlog avgusta da otvara istragu o Autopilotu nakon nesreće iz 2018. godine u kojem je povređeno 17 ljudi i jedan čovek je stradao.

Regulator je zatražio detaljnu dokumentaciju o Autopilotu kako bi saznao kako se osigurava da će vozači zadržati fokus na putu dok je Autopilot uključen. Takođe, regulator je tražio od Tesle da objasni da li postoje ograničenja u kojima se može koristiti Autopilot.

Tesla je saopštila da je isporučila rekordnih 1,8 miliona EV vozila širom sveta. Više od polovine vozila je prodato u Kini. Kina predstavlja daleko najveće tržište kompanije. Teslina fabrika u Šangaju može da proizvede do 1,1 milion Model 3 i Model Y automobila godišnje za kinesko tržište i izvoz u Evropu, Australiju i Novi Zeland.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,